Σταδιακή άρση των capital controls δίνει ώθηση στα unit linked  

 

 

 

Παίρνει… μπρος, έστω και μερικώς, η αγορά των ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένα με επενδύσεις του εξωτερικού (unit linked), μετά και την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί σταδιακής άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, επιτρέπεται πλέον η μεταφορά κεφαλαίων και εκτός Ελλάδας τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες απορρέουν από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της τραπεζικής αργίας στις 28 Ιουνίου 2015 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, περιοδικών καταβολών, συνδεδεμένα με επενδύσεις.

 

Όπως σημειώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε έγγραφό της, «η προβλεπόμενη δυνατότητα ισχύει έως του ύψους των περιοδικών καταβολών ασφαλίστρων που ίσχυαν κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία».

 

Διευκρινίζει δε ότι, πρόκειται για δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων εκτός Ελλάδος που αφορά αυστηρά παλιό χαρτοφυλάκιο unit linked προϊόντων περιοδικών καταβολών, διατηρούμενων των (μέχρι την έναρξη της τραπεζικής αργίας) ποσών περιοδικών καταβολών ασφαλίστρων.

 

Σημειώνει, τέλος, ότι δεν προβλέπεται στην τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τι καθεστώς πώλησης μεριδίων κεφαλαίων εσωτερικού.

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι παραμένουν κλειδωμένες και άρα «παγωμένες» οι ασφαλιστικές εργασίες που σκοπό έχουν τη σύναψη νέων unit linked συμβολαίων, με σκοπό την τοποθέτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό (περιοδικών καταβολών ή εφάπαξ ποσού), και υπό αυτή την έννοια παγωμένη παραμένει η νέα παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

«Παγωμένη» παραμένει και η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων προς επένδυση που προβλέπουν τα υφιστάμενα συμβόλαια.