Κατά 58% αύξησε στη διετία το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ την περιουσία του

[starbox] Υψηλές επικουρικές συντάξεις και σημαντικές καλύψεις στους ασφαλισμένους τους θα συνεχίσει να προσφέρει το επαγγελματικό ταμείο των ασφαλιστών και των υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).
Η δυναμική διεκδίκηση των εργασιακών δεδομένων και η κατοχύρωση των ικανοποιητικών επικουρικών συντάξεων διασφαλίζοντας ότι θα καταβάλλονται οι προηγούμενες εργοδοτικές εισφορές των προηγούμενων ετών ήταν ο βασικός στόχος ενός 3ετούς αγώνα που κερδήθηκε από την διοίκηση του Επαγγελματικού Ταμείου ΕΑΠΑΕ και την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ). Τα θετικά αποτελέσματα από την διαχείριση με το υπάρχον καθεστώς αποδεικνύονται με την αύξηση της περιουσίας του Ταμείου κατά 58% περίπου μέσα σε δύο χρόνια και την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στον τρόπο διαχείρισής του και στην οργάνωση των υπηρεσιών του.
Η ΟΑΣΕ βγήκε κερδισμένη στο bras de fer με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) μετά την απόφαση του Απριλίου 2015 του ΣτΕ με την οποία διατηρείται το παλαιό καθεστώς εισφορών των ασφαλιστικών εταιρειών και έτσι θα μπορεί το επαγγελματικό ταμείο (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) να προσφέρει υψηλές επικουρικές συντάξεις .
Χρήστος Παπαδόγιαννης : Αύξηση ρεκόρ στην περιουσία του Ταμείου. Πληρώνεται επίδομα αδείας και επικουρική σύνταξη Αυγούστου

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Παπαδόγιαννης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Iw «το ταμείο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση παρά τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία. Τον Φεβρουάριο 2014 , η περιουσία του Ταμείου ήταν 330 εκατ. ευρώ και τον Μάιο 2015 καταμετρήθηκε στα 518 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε αφ’ ενός από την συνετή και κερδοφόρα διαχείριση των κεφαλαίων (γίνεται μέσα από 4 funds) και αφετέρου από την διατήρηση των εργοδοτικών εισφορών στα προηγούμενα επίπεδα. Σε ότι αφορά την εικόνα του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αυτή την περίοδο αρκεί μόνο να πούμε ότι πληρώσαμε το επίδομα αδείας ενώ είμαστε ίσως το μοναδικό ταμείο στην Ελλάδα που θα πιστώσει νωρίτερα τις επικουρικές συντάξεις Αυγούστου.»

Συμφωνία ΟΑΣΕ με ΕΑΕΕ
Έγγραφη πρόταση απέστειλε στην ΟΑΣΕ η ΕΑΕΕ, στις 20.4.2015, με την οποία συμφωνεί στη μεταβατική πρόταση της Ο.Α.Σ.Ε. να καταβάλλει για το έτος 2015 εισφορές που θα εξασφαλίζουν χωρίς περικοπές τις συντάξεις και ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των φορέων του Ταμείου προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση.
Η διαφωνία με την ΕΑΕΕ για τη διαχείριση και τους πόρους του Ταμείου ξεκίνησε επ’ αφορμή αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές των εταιρειών προς το Ταμείο ενώ κάποιες ασφαλιστικές εξέφρασαν και την επιθυμία να αναλάβουν τη διαχείριση του Ταμείου. Η ΟΑΣΕ ήδη από το 2014 πήρε πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθούν οι εισφορές του Ταμείου, με πρώτο στόχο να μην μειωθούν οι σήμερα καταβαλλόμενες παροχές του. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, και το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε, να προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης. Η συζήτησε ορίστηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 8.5.2015. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα προκάλεσε διαδικασία διαλόγου με τους εργοδότες προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Κατάφερε από τα τέλη Δεκεμβρίου 2014 να επιτύχει προσωρινή – μεταβατική λύση, να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στο 2015 και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, ποσό εισφορών τέτοιο που θα εξασφαλίζει τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις χωρίς καμμία μεταβολή τους.
Παράλληλα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση εργαζομένων, εργοδοτών και υπουργείου, όπου ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλης δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημά του ΟΑΣΕ και κάλεσε τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μιά λύση που θα εξασφαλίζει τις συντάξεις και την βιωσιμότητα του Ταμείου, δηλώνοντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα νομοθετήσει ανάλογα.
Στον κανονισμό είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Στον κανονισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ) υπάγεται πλέον το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, αφού έγινε δεκτό από τον αρμόδιο υπουργό κ. Δ. Στρατούλη το σχετικό αίτημα της ΟΑΣΕ και της Διοίκησης του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και ψηφίστηκε η σχετική διάταξη. Με την ρύθμιση αυτή το Κλαδικό Ταμείο αποκτά μια ενισχυμένη δυναμική ως προς την είσπραξη των εισφορών και την διαχείριση των οφειλών προς αυτό.