Γιατί ο Αλέξης θέλει να «διαβάσει» το «ΟΧΙ» ως «ΝΑΙ»;

Μετά το μεγαλοπρεπές «Όχι» της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας με πολύ άγχος σπεύδει να τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι οι Έλληνες είπαν «Ναι» στο ευρώ και όχι στη ρήξη.

Κι αυτό γιατί θέλει να προλάβει την εσωτερική του αντιπολίτευση, που ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως αντίθεση στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται, αλλά και να καθησυχάσει τους πιο σκληρούς ηγέτες της ευρωζώνης τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν ψήφισαν ρήξη.
Τι σημαίνει όμως μια ψήφος υπέρ του «όχι»; Οι σκεπτικιστές εκτιμούν ότι οι σχέσεις μεταξύ της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών έχουν επιδεινωθεί και οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να διολισθήσει εκτός της ζώνης του ευρώ μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και άλλοι έχουν αποφύγει να συνδέσουν το δημοψήφισμα με την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, κάτι που όντως μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το αδιέξοδο μετά το δημοψήφισμα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο παραμένει κλειστό και έχει υποφέρει από μαζική φυγή κεφαλαίων, παραμένει «εν ζωή» λόγω της ρευστότητας που του παρέχει η ΕΚΤ. Οι κανόνες της ΕΚΤ απαιτούν ότι για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες, κάτι που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένου του ότι οι τράπεζες είναι κλειστές, το πρόγραμμα διάσωσης έχει λήξει και η χώρα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Μια απόφαση της ΕΚΤ να απαιτήσει περισσότερα collaterals (εγγυήσεις) ή να μη δώσει περαιτέρω ρευστότητα θα ήταν καταστροφική, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες ανίκανες να ανοίξουν ξανά μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα με μοναδική επιλογή να φύγει από το ευρώ. Η Ελλάδα προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη;
Όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Likhachev, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνεπάγεται ένα βήμα προς την έξοδο από το ευρώ. Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής των Γερμανών εξαγωγέων, ενώ ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι ο Τσίπρας κατέστρεψε και την τελευταία γέφυρα συμβιβασμού με την Ευρώπη.
O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, τόνισε πως ο εφιάλτης των αρχιτεκτόνων του ευρώ, ότι μια χώρα μπορεί να φύγει από την ένωση, γίνεται ρεαλιστικό σενάριο μετά το «Όχι» της Ελλάδας».
Η Πολωνή πρωθυπουργός, κ. Κόπατς, τόνισε ότι το Grexit είναι η μόνη επιλογή που έμεινε στην Ελλάδα.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK