Σε ποιες περιπτώσεις η ΤτΕ θα διορίζει διαχειριστή

Ξεκάθαρη, αυστηρή και άμεσα εκτελεστή διαδικασία τοποθέτησης διαχειριστή σε αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες θα προβλέπει ο προωθούμενος από την κυβέρνηση νόμος για την τροποποίηση του ν.δ. 400/70, που αποτελεί το βασικό πλαίσιο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW , βάσει των όσων ορίζει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να διορίζει διαχειριστή:

 

–       Σε ασφαλιστική επιχείρηση που παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο τον έλεγχο που ασκείται από τον επόπτη.

–       Σε ασφαλιστική επιχείρηση που προβαίνει σε σοβαρές ή κατ` εξακολούθηση

παραβάσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ή αποφάσεων της ΤτΕ.

–       Σε εταιρεία η πορεία της οποίας δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τη χρηστή και συνετή διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων από τη διοίκησή της.

–       Όταν διαφαίνεται ότι ασφαλιστική επιχείρηση δεν διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια ή ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή δεν διαθέτει κατάλληλα περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεών της.

–       Όταν διαπιστώνεται επιδείνωση της φερεγγυότητάς της.

–       Όταν η ασφαλιστική επιχείρηση υποβάλλει σχετικό αίτημα.

–       Όταν η ασφαλιστική επιχείρηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα που έχουν υποδειχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος

–       Σε ασφαλιστική επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή για υποχρεωτική μεταβίβαση χαρτοφυλακίου.

–       Σε ασφαλιστική επιχείρηση που αρνείται να προβεί σε αναστολή πληρωμών μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

–       Σε ασφαλιστική επιχείρηση δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της εποπτικής αρχής για μείωση απαιτήσεων από ασφάλιση.