Αφιέρωμα στο κλασικό αυτοκίνητο από την ΦΙΛΗΣGlass

Η ΦΙΛΗΣGlass σε συνεργασία με το newsbomb.gr, επιλέγουν αυτό το μήνα τη παρουσίαση του Ford Model B του 1939 (μοντέλο Paris). Το model B έμεινε στην παραγωγή από το 1932 ως το 1939 και βασιζόταν στη φιλοσοφία κατασκευής του μοντέλου Α (ένα πάτωμα, πολλές παραλλαγές αμαξωμάτων). Είχε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα και ήταν το τελευταίο που τον κράτησε αλλά και το πρώτο που φόρεσε τον V8. Άλλα χαρακτηριστικά του ήταν το κιβώτιο τριών ταχυτήτων (εμπρός) και ο ανθεκτικός συμπλέκτης αμιάντου. Το κιβώτιο ήταν το πρωτοποριακό (τότε) sliding ενώ οι ταχύτητες επιλέγονταν γλιστρώντας τον μοχλό εμπρός για το ανέβασμα και πίσω για το κατέβασμα.

Η παρουσίαση της ΦΙΛΗΣGlass βασίζεται σε ένα διαφορετικό model Β, που ήταν από τα πρώτα, που μπήκαν στην παραγωγή αυτοκινήτων από τις Η.Π.Α. στη Γαλλία και το όνομά του: Paris. Η νέα εταιρία, που το παρήγαγε είχε σαν έδρα το Μπορντό και το όνομα της ήταν Société Française des Automobiles Ford. Η ίδρυσή της είχε γίνει το 1916, από τον Percival Perry, διευθυντή της Ford Βρετανίας. Η εταιρία έβαλε στην παραγωγή το model B με τον κινητήρα V8 αλλά η φορολόγηση για το μοτέρ αυτό ήταν μεγάλη οδηγώντας τη Γαλλική Ford να κρατήσει το Model B, με το τετρακύλινδρο σύνολο των 4.200 κ.εκ.

Το Paris ήταν η ανοιχτή (Roadster) εκδοχή του model B. Δεν είχε πλευρικά κρύσταλλα παρά μόνο υφασμάτινα καλύμματα, ίδια με την κουκούλα της οροφής. Είχε χώρο αποσκευών (μπαούλο στο πίσω μέρος) . Το εσωτερικό του ήταν διθέσιο με δύο ξεχωριστές θέσεις πίσω από τις από τις εμπρόσθιες. Το γνωστό ως «κάθισμα της πεθεράς» ή dickey seat. Επειδή ήταν ειδική έκδοση της Ford, διασώζονται πολύ λίγα κομμάτια παγκοσμίως. Το εσωτερικό του είναι από δέρμα και το ταμπλό από μέταλλο.

15 λεπτά δημοσιότητας

Το Model B ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Ford με τον κινητήρα V8 και έτσι έγινε πολύ γνωστό ως Hot Rod (στην κλειστή του μορφή), πρωταγωνιστώντας στην ταινία American Graffiti. Δεύτερο ρόλο είχε στο φιλμ Iron Man ενώ στην τηλεόραση εμφανίστηκε στην Οικογένεια Walton’s (ως ανοιχτό ημιφορτηγό) και στην τηλεοπτική σειρά Happy Days.