Κρατική αντασφαλιστική κάλυψη στους εμπορικούς κινδύνους

Παράταση έξι μηνών έλαβε η Ελλάδα σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις πιστώσεων, παραμένοντας εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμπορεύσιμους κινδύνους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, η Ελλάδα έπρεπε να εξαιρεθεί από τη λίστα των κρατών με εμπορεύσιμους κινδύνους και, κατά συνέπεια, έως και τις 30 Ιουνίου 2015 έδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες της Ε.Ε. να αναζητούν κρατικό αντασφαλιστικό κάλυμμα εφόσον ασφαλίζουν πιστώσεις παρεχόμενες σε εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας βρίσκεται υπό το ιδιότυπο αυτό καθεστώς ήδη από τον Απρίλιο του 2012, οπότε η Ελληνική οικονομία περιήλθε σε αδιέξοδο λόγω της ύφεσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την ανωτέρω απόφαση συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν διατήρησε την κρατική αντασφαλιστική κάλυψη είχε να κάνει με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όπως εκτιμήθηκε οδήγησαν σε περιορισμό των παρεχόμενων καλύψεων στις ασφαλίσεις πιστώσεων έναντι της ζήτησης.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν στο IW κύκλοι της αγοράς, στην Ελλάδα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό δεν περιόρισαν για το 2015 τα όρια ασφάλισης, ούτε τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια. Βέβαια, δεν προέβησαν και σε αυξήσεις ορίων ή και κεφαλαίων, όπως έπραξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, λαμβάνοντας προφανώς τα μέτρα τους έναντι των όσων θα μπορούσαν να συμβούν σε μια ασταθή οικονομία.