Χωρίς τέλος η πτώση ασφαλιστικής παραγωγής

Οι περιορισμένες επιστροφές ασφαλίστρων τόσο στον κλάδο Ζημιών, όσο και στον κλάδο Ζωής, η θετική πορεία των ασφαλίσεων υγείας λόγω των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων και η εκτίναξη των συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις αποτέλεσαν στο 10μηνο του 2014 τους τρεις κύριους παράγοντες για την περαιτέρω μείωση του ρυθμού πτώσης της ασφαλιστικής παραγωγής.

Μεγάλο βαρίδι για την αγορά παραμένουν οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων, όπου από το συνεχιζόμενο εξαντλητικό πόλεμο τιμών η αγορά έχασε φέτος στο 10μηνο το 14,1% της παραγωγής της, όπως εξάλλου και από τις ασφαλίσεις χερσαίων οχημάτων όπου και εκεί η πτώση ήταν 13,6%.

Πάντως, για έναν ακόμη μήνα οι ακυρώσεις συμβολαίων συνέχισαν να ακολουθούν πτωτική πορεία. Ειδικότερα, στις ασφαλίσεις ζημιών ο δείκτης τους περιορίσθηκε κάτω από το 60, όταν η χρονιά άρχισε με το δείκτη στο 80 και πέρυσι το Φεβρουάριο η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 110.

Αντίστοιχα, στις ασφαλίσεις Ζωής ο δείκτης ακυρώσεων συμβολαίων μειώθηκε στο 60 από 105 που ήταν φέτος το Ιούλιο και από τα επίπεδα ρεκόρ του 150 που ήταν τον Ιούλιο του 2013.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν σχετικά ότι, αν όχι στο τέλος του έτους το αργότερο στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2015 η ασφαλιστική αγορά θα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το 10μηνο έκλεισε με οριακή πτώση εσόδων, της τάξης του -0,6%.