Interamerican: Οι μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις στο χώρο της Υγείας

Στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας για τους πολίτες, στην εφαρμογή διαφορετικών συστημάτων στο εξωτερικό και την αποτελεσματικότητα τους, καθώς και τη γενικότερη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στο χώρο της υγείας αναφέρθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας – Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, κατά την παρουσίαση της μελέτης “Οι μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις στο χώρο της Υγείας”, την οποία εκπόνησε το ΚΕΠΕ για την Interamerican και παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.
Ο τομέας της υγείας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική διεθνώς και στην Ελλάδα αποτελεί έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης αλλά και των αναγκών που έχει δημιουργήσει η συνεχής μείωση παροχών από το κράτος. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως στην Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες επιτυχημένης συνεργασίας ιδιωτών και κράτους. Ήδη σε πολλές χώρες επιχειρείται να ακολουθηθεί η ίδια στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην υγεία. Στην Ελλάδα όπου οι δαπάνες της υγείας εκτινάσσονται από τη γήρανση του πληθυσμού, το υψηλό κόστος και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση της ποιότητας και στις υποδομές της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η χώρα μας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, σημείωσε την ταχύτερη μείωση των κρατικών δαπανών στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα το 2012 το κράτος μείωσε τις δαπάνες στην περίθαλψη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012, υποχωρώντας στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό κοινωνικών δαπανών προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα είναι μόλις 10% και είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η επάρκεια και η ποιότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης υγείας
Το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Στοιχεία όπως τα δικαιώματα ασθενών, η πληροφόρηση, η πρόσβαση και ο χρόνος αναμονής σε υπηρεσίες, η πρόληψη ασθενειών και η πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή δείχνουν πως η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες μειώνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με το δείκτη Euro Health Consumer 2013 και τη σχετική μελέτη για την επάρκεια των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που πραγματοποιείται για 35 χώρες στην Ευρώπη, η Ελλάδα υποχώρησε στη σχετική κατάταξη κατά 3 θέσεις συγκριτικά με το 2012, καταλαμβάνοντας την 25η θέση στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, συγκεντρώνοντας συνολικά 568 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1000 βαθμών, σε σύγκριση με την 22η θέση που είχε λάβει το 2012 (με 617 βαθμούς).

H Ολλανδία κατέλαβε την 1η θέση με 870 μονάδες και ακολούθησαν οι Ελβετία, Ισλανδία, Δανία και η Νορβηγία. Τις χαμηλότερες βαθμολογίες επέτυχαν η Σερβία (451 βαθμούς), η Ρουμανία (478), η Λετονία (516), η Πολωνία (521) και η Βουλγαρία (528).

Την παρουσίαση μπορείτε να δείτε εδώ