Μιχάλης Ανδρουλιδάκης: Ο ασφαλιστικός ισορροπιστής

Πολυτάλαντος, δημιουργικός και ενταγμένος στον εργασιακό βίο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο ασφαλιστής-συγγραφέας Μιχάλης Ανδρουλιδάκης* απέδειξε μέσα από τη γραφή του ότι οι ασφάλειες έχουν τη δική τους ιστορία. Μια ιστορία που μπορεί να είναι προσωπική για τον καθένα, όμως τελικά έχει έναν κοινό παρανομαστή για όσους ασκούν το επάγγελμα.

Ιντεραμερικάνος –πιστός– με όλα τα γνωρίσματα των στελεχών της εποχής του, αγαπητός στους συναδέλφους του, φανατικός πωλητής και τελικά ικανός ασφαλιστής, ο κ. Ανδρουλιδάκης αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία. Όλα όσα αποκόμισε τα κατέγραψε και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία των ασφαλειών και ο ασφαλιστικός σύμβουλος σήμερα», θέλοντας μέσω αυτού να συνοψίσει και να μεταδώσει την εμπειρία του στο ασφαλιστικό επάγγελμα.

Επιπλέον, κατέχει τον τίτλο του επίτιμου επιθεωρητή πωλήσεων, ενώ έγινε μέλος λεσχών και άλλων club διακρίσεων.

Απέδειξε λοιπόν ό,τι είχε να αποδείξει σε όσους αναζητούν αποδείξεις και προχωρούν σε μετρήσεις. Ενσωματωμένος πλήρως στην αγορά και με απόψεις
κατασταλαγμένες περί πωλήσεων, ασφαλιστικών αναγκών, προσέγγισης πελάτη, διακρίθηκε επαγγελματικά, προχώρησε και κέρδισε αυτά που ήθελε για τη ζωή του, δείχνοντας απόλυτα ενταγμένος στην ασφαλιστική αγορά.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο Μιχάλης ανήκει και αλλού. Κι αυτό διότι είναι αφοσιωμένος και σε άλλα πράγματα, τα οποία προάγει, και μαζί τους δημιουργεί: συλλέκτης, μουσικός αναγνωρισμένος, με θητεία σε ορχήστρες και φιλαρμονικές, συγγραφέας, αποτελούν μερικές μόνο από τις ιδιότητες της εξωεπαγγελματικής του ζωής. Ισορροπημένα και με διάθεση για συνέχεια πορεύεται εκατέρωθεν αυτής
της διαχωριστικής γραμμής συνεχίζοντας την αλυσίδα της ζωής του.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1947 και είναι παιδί πολυμελούς οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ήταν αυστηρό, είχε αρχές, αγωγή και πειθαρχία. Η μεγάλη οικογένεια –όπως είναι προφανές– έχει και αυξημένες απαιτήσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που τον ώθησε από πολύ μικρό στη δουλειά. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των
μόλις 7 ετών και συνεισέφερε στα οικονομικά της οικογένειας. Ταυτόχρονα πήγαινε και στο σχολείο, με απομειωμένη όμως την παιδική ανεμελιά.

Παράλληλα με τη βασική εκπαίδευση σπούδαζε και μουσική. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός επί 29 μήνες με μετεκπαίδευση στη Σχολή Πεζικού (Μέλος της Λέσχης Εφέδρων Αξιωματικών ΣΕΑΑΝΑ).

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε περαιτέρω εργασιακά, παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του στην εταιρεία ΠΑΛΚΟ (1963-1973), στην οποία, από τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου, είχε αναλάβει σχεδόν όλη την Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο του ήταν και αντιπρόσωπος διαφόρων άλλων εταιρειών με διαφορετικά είδη εμπορίου.

Ωστόσο, είχε μάθει πλέον να αναζητά συνθήκες εργασίας που πρόσφεραν ανάπτυξη και να κυνηγά τις προκλήσεις της ζωής, αποβλέποντας σε μια καλύτερη τύχη. Ήταν τον Ιούλιο του 1973 όταν ξεκίνησε την ασφαλιστική του καριέρα στην Interamerican. Άρχισε να εργάζεται ως ασφαλιστικός σύμβουλος πλήρους απασχόλησης, στη συνέχεια ως unit manager και μετά ως συντονιστής ασφαλιστικών
συμβούλων και δημιούργησε τρία υποκαταστήματα. Για τη δημιουργικότητά του αυτή, η εταιρεία τον ονόμασε επίτιμο επιθεωρητή πωλήσεων.

Επιπλέον συμμετείχε σε πάρα πολλές επιτροπές και συμβούλια, ενώ πραγματοποίησε ομιλίες σε διάφορες σχολές και σε υποκαταστήματα. Εκπαίδευσε εκατοντάδες ασφαλιστικούς συμβούλους και κέρδισε δεκάδες διακρίσεις και βραβεύσεις.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Μιχάλης παρακολούθησε πάρα πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταξίδεψε σε 90 και πλέον χώρες, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Σε όλη του τη διαδρομή είχε ένα μεράκι: να αποτυπώνει τις σκέψεις του και να τις βάζει σε μια δομή. Ίσως αυτό τελικά να ήταν το μεγάλο μάθημα των ασφαλειών: η οργάνωση και η δόμηση. Έτσι έγινε και συγγραφέας, χωρίς να χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία ασφαλιστή και manager. Πρωτόλειο έργο του το βιβλίο «Αντιρρήσεις». Σήμερα, ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων και διευθυντής υποκαταστήματος της Interamerican έχει τη χαρά να εκδώσει την «Iστορία των ασφαλειών και ο ασφαλιστικός σύμβουλος σήμερα». Όπως αναφέρει, το βιβλίο αποτελεί αποκύημα της επαγγελματικής διαδρομής του συγγραφέα και χρειάστηκε κοντά στα δύο χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Το βιβλίο αναφέρεται επιγραμματικά στα θέματα των ασφαλειών σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας από το 3.000 π.Χ. έως και σήμερα και στην προσφορά τους στις
διάφορες κοινωνίες. Επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στον ασφαλιστικό σύμβουλο, με αναφορές σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, στην απόκτηση γνώσεων, στις τεχνικές πωλήσεων, στην ψυχολογία πωλήσεων και στις ικανότητες που πρέπει απαραίτητα να έχει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος για να υπηρετήσει έναν θεσμό που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινωνία.

Ο Μιχάλης ενστερνίζεται έξι βασικές αρχές, τις οποίες υπηρετεί με σθένος και τις αναφέρει και στον πρόλογο του βιβλίου του: συνέπεια, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία.

 

*Διευθυντής Υποκαταστήματος Interamerican και Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*