Η πολιτική της Εθνικής Ασφαλιστικής στην είσπραξη ασφαλίστρων

Νέο πλαίσιο για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων από την 1η Ιανουαρίου 2014 διαμορφώνει η Εθνική Ασφαλιστική, βασιζόμενη στις πράξεις 30 και 31 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα κίνησε τη διαδικασία διακανονισμού των ανείσπρακτων οφειλών.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει αναγνωρίσει σε συνεργάτες της δόσεις που φθάνουν έως και τους 36 μήνες για τα ανεξόφλητα υπόλοιπα, ενώ όπως έχει ήδη γράψει το iw, οι πρώτες τέσσερις μηνιαίες δόσεις είναι δίχως επιβάρυνση. Όσο για το επιτόκιο, βάσει των ίδιων πληροφοριών διαμορφώνεται κοντά στο 7%.

Στο μεταξύ, χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε στο δίκτυό της εγκύκλιο για το πώς θα εισπράττονται τα ασφάλιστρα από το νέο έτος, το πως θα ακυρώνονται τα συμβόλαια σε περίπτωση μη καταβολής των ασφαλίστρων και το πως θα ενημερώνονται σχετικά οι ασφαλισμένοι.

Παράγοντες του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας δήλωναν χθες στο iw ότι η εγκύκλιος της εταιρείας γεννά σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα:

1.για ποιο λόγο τα δίκτυα συνεργατών αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους που δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρα, ότι εντός 30 ημερών διακόπτεται το συμβόλαιό τους,

2.γιατί ενώ η πράξη διοικητή προβλέπει προεξόφληση των ασφαλίστρων ή διακοπή του συμβολαίου, η εγκύκλιος προβλέπει ακύρωση 30 ημέρες μετά τη λήξη συμβολαίου,

3.γιατί ενώ η πράξη διοικητή ορίζει την απόδοση των ασφαλίστρων στην εταιρεία ανά επτά ημέρες, η εγκύκλιος προβλέπει μηνιαία προθεσμία.

4.γιατί η εταιρεία αντιμετωπίζει «άνισα» τους ασφαλισμένους, αναγνωρίζοντας καθυστερήσεις στις πληρωμές των ασφαλίστρων από 7 έως 37 ημέρες (ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου).

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ως εξής:

-Προσωρινά και μέχρι τη μετάπτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σύστημα «Τυπώνω-Πληρώνω», τα συμβόλαια και λοιπά έντυπα των ανανεώσεων Ιανουαρίου, θα αποσταλούν κανονικά στη θυρίδα του συνεργάτη επισυνάπτοντας στο σήμα και ειδοποίηση ταχυπληρωμής, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο που το επιθυμεί, να πληρώσει απευθείας το συμβόλαιο με εναλλακτικό τρόπο (π.χ. κατάθεση σε τράπεζα, πιστωτική κάρτα ακόμα και με άτοκες δόσεις κ.λπ.).

-Τα ασφάλιστρα θα πρέπει να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που εισπράχθηκαν.

-Σε κάθε περίπτωση, στις 7 Φεβρουαρίου 2014 θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το σύνολο των ασφαλίστρων, τόσο των ανανεωτηρίων όσο και των αιτήσεων και προσθέτων πράξεων ・@των συμβολαίων του Ιανουαρίου.

– Όσα από τα συμβόλαια αυτά δεν εισπραχθούν, θα πρέπει να επιστραφούν στην Εταιρεία μέχρι την ίδια ημερομηνία.

-Σε 7 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου θα ανεβαίνει στο σύστημα της εταιρείας ενημερωτική επιστολή ακύρωσης.

-Η επιστολή ακύρωσης, με ευθύνη του συνεργάτη, θα πρέπει να αποσταλεί ή παραδοθεί στον ασφαλισμένο.

-Σε περίπτωση μη πληρωμής, το συμβόλαιο θα ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία που ανέβηκε η επιστολή στο CMOD.

– Για τα ανανεωτήρια συμβόλαια τα οποία είναι ήδη σε ταχυπληρωμή, η διαδικασία είσπραξης παραμένει ως έχει με τη διαφορά ότι τα προσωρινά σήματα που θα σταλούν στους ασφαλισμένους θα έχουν διάρκεια 7 ημέρες αντί των 30 που είχαν μέχρι σήμερα.

-Η τυχόν ακύρωση των συμβολαίων, θα ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία, δηλαδή την επομένη της ημερομηνίας λήξης του προσωρινού σήματος του συμβολαίου θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή ακύρωσης στον ασφαλισμένο και σε περίπτωση μη πληρωμής, το συμβόλαιο θα ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα στις 30 ημέρες από την αποστολή της επιστολής σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

-Όσοι συνεργάτες έχουν ενταχθεί οικειοθελώς στη διαδικασία ταχυπληρωμής και για την αίτηση, από 1/1/2014 το προσωρινό σήμα θα είναι διάρκειας 7 ημερών αντί των 15 που είναι σήμερα, η δε τυχόν ακύρωση του θα γίνεται στις 15 ημέρες από ενάρξεως του συμβολαίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*