Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014: Ενίσχυση της ανάκαμψης

Δέσμη οικονομικών και δημοσιονομικών συστάσεων καθορίζει τις προτεραιότητες για το 2014, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού στην οικονομία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της Ευρώπης είναι πώς θα διατηρήσει την ανάκαμψη που έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της φετινής ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης, που ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή. 

Με την έγκρισή της αρχίζει το τέταρτο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών σε ένα περιβάλλον όπου αρχίζει να επιστρέφει η ανάπτυξη και τα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά την διόρθωση των ανισορροπιών που αναπτύχθηκαν πριν από την κρίση. 

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ισορροπημένη στρατηγική της για την ανάπτυξη και την απασχόληση και να εστιάζει σε πέντε κύριες προτεραιότητες για το επόμενο έτος:

• Επιδίωξη διαφοροποιημένης φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης
• Αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού στην οικονομία
• Προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στο παρόν και το μέλλον
• Αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης
• Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης 

Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε: «Η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι σκληρές προσπάθειες της Ένωσης αρχίζουν να αποδίδουν και η ανάπτυξη επιστρέφει. Η ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2014 επισημαίνει τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί, ώστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να οικοδομήσουμε μια σταθερή ανάκαμψη, πηγή απασχόλησης. 

Η ΕΕΑ δείχνει πώς τα κράτη μέλη προσαρμόζονται στην πρόσφατα ενισχυθείσα διαδικασία συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, και πώς συνεργάζονται καλύτερα σύμφωνα με κοινούς κανόνες.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*