Οι εισπράξεις των διαμεσολαβούντων στη δικαιοσύνη

Προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια κατά της πράξης διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με την οποία ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της είσπραξης των ασφαλίστρων από τις ασφαλιστικές, σχεδιάζουν οι διαμεσολαβούντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της αγοράς εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο προσβολής της επίμαχης πράξης, θεωρώντας ότι δεν είναι σύννομη, αφού, όπως υποστηρίζουν, με αυτή καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις που προβλέπονται από Προεδρικά Διατάγματα.

Αναφέρουν μάλιστα, ότι πέρα από το υπερβολικά αυστηρό πλαίσιο το οποίο προβλέπει για τους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων, η εν λόγω πράξη περιλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες αντιβαίνουν στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς.
 
Ανεξάρτητα πάντως από τις ανωτέρω ενστάσεις ή τις αντιδράσεις, οι διαμεσολαβούντες έχουν ήδη αρχίσει να διαπραγματεύονται σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων θα αποδίδουν τα ασφάλιστρα στις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι έως ότου κλείσει δικαστικά η υπόθεση, η πράξη διοικητή της ΤτΕ παραμένει σε ισχύ.
 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών περιορίζουν δραστικά τα όρια πιστώσεων στα επίπεδα των 3.000 έως 5.000 ευρώ, υποχρεώνοντας επι της ουσίας του ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες να αποδίδουν τα ασφάλιστρα τοις μετρητοίς, διότι τα όρια αυτά εξαντλούνται με περίπου 10 ασφαλιστήρια συμβόλαια. Προκειμένου δε οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανοίγουν εκ νέου την πίστωση, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι θα πρέπει να μηδενίζουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Το νέο πλαίσιο, όπως και τα χαμηλά όρια πίστωσης τα οποία καθιερώνουν σταδιακά οι εταιρείες, αναμένεται να προκαλέσουν ασφυξία στα γραφεία διαμεσολάβησης, πολλά από τα οποία, όπως πρώτο έγραψε το iw, θα ξεμείνουν άμεσα από ρευστότητα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*