Αποκαλύπτονται τα «ανομολόγητα» της αγοράς

Φήμες για σωρεία προβλημάτων διαπερνούν την αγορά. Ταυτόχρονα αποκαλύπτονται σταδιακά και όλα αυτά τα γνωστά αθέμιτα φαινόμενα που έχουν περάσει ως γενόμενα, αλλά «ανομολόγητα». 

Και όμως είναι αλήθεια: Συμβαίνει να βλέπουν τα μάτια των περαστικών μαρκίζα, μεγάλη, αναρτημένη ψηλά, που καλεί τους αδικημένους, από τις καταστάσεις ή τις ασφαλιστικές συγκυρίες, πολίτες να εξυπηρετηθούν. 

Αναγράφεται στην πινακίδα «δωρεάν επισκευή εάν φταίει ο άλλος» και ακριβώς από κάτω, σε άλλη πινακίδα, διαπιστώνει ότι είναι συνεργείο, στο οποίο όμως υπάρχει κάθετα άλλη πινακίδα, που γράφει «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ». Και αυτό συμβαίνει στο κέντρο, στις γειτονιές και στις συνοικίες των Αθηνών. Και «τσιμπούν» ορισμένοι – άγνωστο πόσοι – και ζητούν βοήθεια «τσάμπα», διότι δεν έφταιγαν: 

1.     Ούτε για το τρακάρισμα
2.     Ούτε που δεν είχαν ασφάλιση ή είχε λήξει
3.     Ούτε διότι δεν ειδοποίησαν κανένα για το συμβάν
4.     Ούτε διότι είχαν πιστέψει κάποιον γνωστό τους – που γνώριζε από ασφάλειες – πως θα τους καλύψει την ώρα που πρέπει και ίσως να είχε πάρει και κάποια χρήματα.
 Αναλαμβάνει λοιπόν την επισκευή ο «αποκαταστάτης του δικαίου» και συνεχίζει τον ολέθριο κύκλο της αγοράς, με διάφορα γνωστά τερτίπια. 

Υπάρχει και η άλλη κατηγορία. Αυτών με τις φωτοτυπίες: που έχουν φωτοτυπία ασφαλίστρων και τρέχει η τροχαία – που πλέον το γνωρίζει από μακριά – να βρει την αλήθεια. Τα νούμερα της φωτοτυπίας υπάρχουν και στο τερματικό και το συμβόλαιο υφίσταται. Στη διαδρομή όμως αποκαλύπτεται πως το συμβόλαιο είχε ακυρωθεί ή λήξει, αλλά δεν δηλώθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα. Και οι υπαίτιοι αναζητούν τους παθόντες, μήπως και τους φτιάξουν τη ζημιά εκτός ασφαλιστικών διακανονισμών. 

Ψάχνει η τροχαία καθημερινά στις εταιρείες για να βρει την αλήθεια των συμβολαίων. Χάνονται εργατοώρες και απασχολούνται άνθρωποι για να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά αρνητικά: δηλαδή ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα συμβόλαια ούτε τους κατόχους.
Και πάλι κάποιος επιτήδειος είχε βάλει το χεράκι του, αξιοποιώντας όσα γνώριζε περί ασφαλειών και εξαπατώντας όποιον συνεργαζόταν μαζί του.

 Ψάχνοντας από εδώ και από εκεί τώρα, κάπου και με την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, εντοπίστηκαν ορισμένοι. Πόσοι όμως έχουν απομείνει; Και πότε θα πιαστούν, εάν αυτό είναι δυνατόν; Υπάρχει δυνατότητα του ελεγκτικού μηχανισμού να φέρει εις πέρας μια τέτοια αποστολή;