Με πλειοδοτικό διαγωνισμό η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής το 2014

Για το πρώτο τρίμηνο του 2014  μεταφέρεται η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από τους κανόνες διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού. Παρά τις προ μηνός προβλέψεις ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει η διαδικασία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρόνος αυτός θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί οπότε και ανάγουν εκτός απροόπτου την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις αρχές του 2014. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, ανεξάρτητα από το αν τελικά οι άτυπες διαπραγματεύσεις τις οποίες ήδη διενεργεί η τράπεζα καταλήξουν θετικά και τα στελέχη της έλθουν σε συμφωνία με κάποιον εκ των ενδιαφερομένων, λόγω του γεγονότος ότι την ΑΤΕ Ασφαλιστική την ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο μέτοχος θα υποχρεωθεί -για λόγους διαφάνειας- να προβεί σε διαγωνισμό ώστε σε αυτόν να προσέλθουν ενδεχομένως και άλλοι ενδιαφερόμενοι και μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία να επιλέξει τελικά αυτόν τον οποίο θα πλειοδοτήσει.

Η εκτέλεση και μόνο του διαγωνισμού φαίνεται ότι θα απαιτήσει ένα τρίμηνο διάστημα, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μέχρι και σήμερα αν και η τράπεζα φέρεται να έχει συζητήσει το θέμα άτυπα με ορισμένους εκ των ενδιαφερόμενων, επί της ουσίας τα «χαρτιά» της τα κρατά κλειστά, ενώ και οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να προβούν σε ενδελεχή έρευνα ή έλεγχο της μελλοντικής τους επένδυσης (Due Diligence).

Σε ότι αφορά τη γιγάντωση της Πειραιώς μέσω των τελευταίων εξαγορών της, πηγές της αγοράς τονίζουν ότι, η διαπραγμάτευση με το στρατηγικό συνεργάτη στις ασφάλειες, την Ergo -που όπως έχει ήδη γράψει το iw είναι αν όχι ο επικρατέστερος, ένας εκ των επικρατέστερων για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική- δεν θα είναι εύκολη, διότι σε σχέση με την αρχική σύμβαση η Τράπεζα έχει αυξήσει θεαματικά το δίκτυό της, από την άλλη όμως λόγω της κρίσης το bancassurance έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να πέσει έξω το business plan της Ergo.

 Οι δύο πλευρές καλούνται λοιπόν να βρουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας που θα συμπεριλάβει και την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική, και, ταυτόχρονα, η Πειραιώς θα πρέπει να εξετάσει και άλλες προσφορές τις οποίες θα δεχθεί για τη θυγατρική της, όπου σε αυτές κάθε υποψήφιος αγοραστής θα κληθεί να προβλέψει το πως θα αποζημιώσει την Ergo για το σπάσιμο του συμβολαίου της με την Πειραιώς στις Γενικές Ασφάλειες.

 Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τους επενδυτές είναι το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ Ασφαλιστική στον κλάδο Ζώης, το οποίο σε ένα βαθμό περιλαμβάνει και παλαιά συμβόλαια με χαμηλά ασφάλιστρα και υψηλές υποχρεώσεις. Η αξιολόγησή του είναι βέβαιο, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, ότι θα επιδράσει καθοριστικά στη διαμόρφωση του τιμήματος, όπως φυσικά και το γεγονός ότι το ΤΧΣ προ μηνών κατέβαλε περί τα 170 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη της ασφαλιστικής.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*