Μειώνονται τα ασφάλιστρα στα οχήματα, και χάνει έσοδα το Επικουρικό

Οικονομία στους κατόχους οχημάτων, αλλά και απώλειες εσόδων για το Επικουρικό Κεφάλαιο σηματοδοτεί η κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ενώ ήδη συγκροτείται επιτροπή που θα αναλάβει την εκκαθάριση του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μείωση κόστους στα ασφάλιστρα κατά 1%, όση δηλαδή είναι και η εισφορά που πληρώνουν σήμερα οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλάδου Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, αλλά και λιγότερα έσοδα στο Επικουρικό κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ, που είναι το ποσό (τάξη μεγέθους) το οποίο εισφέρει ετησίως το Ταμείο στο φορέα για το γεγονός ότι αναλαμβάνει την κάλυψη ζημιών που προκαλούν οι ανασφάλιστοι στο δίκτυο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διοίκηση του Επικουρικού έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός καθότι περιθώρια για περικοπές ή απώλειες εσόδων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δεν υφίστανται. Ήδη παράγοντες του φορέα βρίσκονται σε επικοινωνία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκειμένου να εξετάσουν το πως θα αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη ή αλλιώς με ποιον θα μπορούσαν να συνομιλήσουν στην κυβέρνηση ώστε, με κάποιο τρόπο, το έσοδο που είχε το Επικουρικό από το ΤΕΟ να καλυφθεί από άλλο φορέα.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Επικουρικού προέρχονται σήμερα από τρεις πηγές: Τις ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών όπου και εκεί καταγράφονται απώλειες λόγω της μειωμένης παραγωγής, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο φορέα από τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει η τροχαία στους ανασφάλιστους και που πλέον είναι αυξημένα και την ετήσια εισφορά του ΤΕΟ.

Σε ότι αφορά τώρα τη μείωση κατά 1% στα ασφάλιστρα του κλάδου Αυτοκινήτων λόγω κατάργησης του ΤΕΟ, ενημέρωση του Επικουρικού από την κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει. 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι για να αφαιρεθεί το 1% θα πρέπει να υπάρξει σχετική τροπολογία στο νόμο, ενώ θεωρούν πιθανό και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην καταργήσει την επιβάρυνση, αλλά να τη διατηρήσει υπέρ άλλου φορέα του δημοσίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*