22 δις για έρευνα φαρμάκων στην Ευρώπη

Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ θα επενδύσουν από κοινού η Κομισιόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατά τα επόμενα 7 χρόνια στην καινοτομία, σε τομείς που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί σε πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους τομείς των καινοτόμων φαρμάκων, της αεροναυτικής, των βιομηχανιών βιολογικής βάσης, των κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Οι εν λόγω ερευνητικές συμπράξεις εκτιμάται ότι θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε τομείς που παρέχουν ήδη περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επίσης, θεωρείται ότι θα δώσουν λύσεις σε μείζονες προκλήσεις της κοινωνίας που δεν αντιμετωπίζονται αρκετά γρήγορα από την ίδια την αγορά, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η παροχή αντιβιοτικών της επόμενης γενιάς.

Οι πέντε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, γνωστές ως «Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες» (ΚΤΠ), είναι οι εξής:
•    Καινοτόμα φάρμακα 2 (ΙΜΙ2): για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, όπως νέα αντιβιοτικά.
•    Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2 (FCH2): για την επέκταση της χρήσης αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας.
•    Clean Sky 2 (CS2): για την κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2.
•    Βιομηχανίες βιολογικής βάσης (BBI): για τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης.
•    Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα (ECSEL): για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.

 «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία στρατηγικών τεχνολογικών τομέων που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Αυτή η δέσμη επενδύσεων στην καινοτομία συνδυάζει τις δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι προϋπολογισμός για την ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Συνολικά, μια προτεινόμενη επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία και περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν δήλωσε: «Οι πρωτοβουλίες αυτές όχι μόνο ενισχύουν την οικονομία μας, αλλά αποτελούν και επένδυση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που καμία επιχείρηση ή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*