«Βλέμμα» προς τα ετήσια χαμηλά για τη στερλίνα στα $1,42

του Christopher Vecchio, Currency Analyst, FXCM

Το παλαιότερο νόμισμα του κόσμου, η στερλίνα, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα σήμερα μετά από μια σειρά αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που έβαλε σε σκέψεις τους επενδυτές γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Οι ελπίδες για ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο είχαν αναπτερωθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας μιας σειράς καλύτερων των εκτιμήσεων οικονομικών στοιχείων για το Μάιο και τον Ιούνιο- κυρίως ως προς τους δείκτες PMI. Τώρα με τη βιομηχανική και μεταποιητική παραγωγή να ανακοινώνονται σε χειρότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα, τα δεδομένα αλλάζουν και φαίνεται ότι υπάρχει μια βάση στις πρόσφατες απαισιόδοξες προοπτικές που εξέφρασε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε αντίθεση με τη στερλίνα, το ευρώ έχει ήδη βιώσει τη στροφή της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) σε ένα πιο απαισιόδοξο πλαίσιο πολιτικής, αν και αυτός ο αρνητισμός μετριάστηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Με την έγκριση της δανειακής δόσης της Ελλάδας από το Eurogroup (αν και μειωμένης), οι επενδυτές βρήκαν εκ νέου ελκυστικό το ευρώ ενόψει των κρίσιμων ανακοινώσεων των Fed και BoJ τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, αναμένεται να μιλήσει την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των Πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουνίου, ρίχνοντας φως στις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Σε γενικές γραμμές, οι επόμενες ημέρες αναμένονται με μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας λόγω του «φτωχού» οικονομικού ημερολογίου.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, η ανάμεικτη αλλά σταθερή εικόνα των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων δεν αποθάρρυναν την ευκαιρία ανόδου στο ευρώ. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε στο 1,501% ενώ του αντίστοιχου ισπανικού αυξήθηκε στο 1,914%. Αντίστοιχα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,365%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού μειώθηκε στο 4,691% ( χαμηλότερες αποδόσεις σημαίνουν υψηλότερες τιμές στα ομόλογα).

Νομίσματα VS USD (15:00 ώρα Ελλάδας)
NZD: +0,85%
AUD: +0,45%
CAD: +0,08%
EUR:-0,04%
JPY:-0,14%
CHF:-0,40%
GBP:-0,55%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*