Επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία

Πόλο έλξης ξένων επενδυτών στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η Τουρκία τα επόμενα χρόνια. Ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς θα ενδιαφερθούν για την αγορά αυτή, στην οποία μόνο ένα περιορισμένο τμήμα του πληθυσμού της, περίπου 75 εκατ. άνθρωποι, διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Investment Support and Promotion Agency (ISPAT) της Τουρκίας.

«Επενδυτικές ευκαιρίες στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο αναζητούν πιθανοί επενδυτές από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ilker Ayci σε συνέντευξή του. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο κύριος άμεσος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χώρα και από τη Βόρεια Αμερική, τις χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως από την Ιαπωνία, δήλωσε ο Ayci.

Μάλιστα πάνω από το 50% της ασφαλιστικής αγοράς της Τουρκίας αφορά ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία για το 2011, 28 από τις 35 ασφαλιστικές εταιρείες γενικών ασφαλίσεων στην Τουρκία έχουν ξένο εταίρο, ενώ 23 από τις 28 εταιρείες ζωής και συνταξιοδότησης ανήκουν, κατά ένα μέρος, σε ξένους.

Η πώληση της Yapi Kredi Sigorta είναι μία από τις επόμενες διεθνείς συναλλαγές στην ασφαλιστική αγορά της Τουρκίας. Πιθανοί αγοραστές είναι οι Dai-ichi Life Ιαπωνίας, Swiss Zurich Insurance και η γερμανική Allianz.

Ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία με ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία, η Τουρκία είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες αγορές για επενδυτές που αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό και χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης στις χώρες καταγωγής τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*