Μιλούν για την EVIMA Γρυπάρη, Γαβαλάκης, Καραβίας και Ραφαηλίδης

Τις τραγικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους, αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα στην ιδιωτική ασφάλιση, από τις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών από την τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων με τους οποίους συνομίλησε το iw, τονίζοντας ότι πριν από κάθε ανάκληση η εποπτική αρχή θα πρέπει να μεριμνά για τον περιορισμό των… απόνερων που θα υπάρξουν, διαφυλάσσοντας έτσι την ορθή λειτουργία της αγοράς.

Πολύ καυστική στις αναφορές της ήταν για παράδειγμα η κ. Ελένη Γρυπάρη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, η οποία μιλώντας στο iw δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική αυτή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Εποπτική Αρχή δεν γίνεται να ανακαλεί εταιρείες μέσα σε μια χαώδη οικονομική κατάσταση, δίχως να έχει προβλέψει τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους ή να έχει προετοιμάσει την αγορά για τις κινήσεις της».

Η κ. Γρυπάρη αναφερόμενη στον ασφαλισμένο τονίζει ότι δεν πρέπει να χάνει χρήματα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, και προσθέτει: «Τέτοιες κινήσεις οδηγούν στην απαξίωση της αγοράς, στην υποβάθμιση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή. Σε λίγο θα πρέπει κάθε μήνα όλοι μας να αλλάζουμε ασφαλιστικές εταιρείες. Η εμπιστοσύνη στην αγορά χάθηκε μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την Ασπίδα, ζήτημα το οποίο μέχρι και σήμερα, τόσο η ΤτΕ, όσο και η πολιτεία στο σύνολό της δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει. Πρέπει να δοθεί λύση για να αποκατασταθούν οι ασφαλισμένοι» αναφέρει η κ. Γρυπάρη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «φυσικά και εταιρείες οι οποίες δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου θα πρέπει να κλείσουν, αλλά αφού πρώτα η ΤτΕ λάβει τα μέτρα της, δημιουργήσει ένα πλαίσιο πρόληψης για τους ασφαλισμένους και ενημερώσει την αγορά και ειδικότερα τη διαμεσολάβηση για τις προθέσεις της, αλλιώς κάθε μέρα που θα ξυπνάμε θα ανακαλύπτουμε ότι είμαστε ανασφάλιστοι. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο δεν θα ασφαλίζεται κανένας» δηλώνει με έμφαση η κ. Γρυπάρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια του κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, προέδρου του ΕΑΔΕ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων. Όπως υπογραμμίζει στο iw, η διαμεσολάβηση και ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνονται από την ΤτΕ για τις προθέσεις της ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους και οι επιπτώσεις από τις ανακλήσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές.

«Δεν γίνεται τη μια μέρα κάποια εταιρεία να είναι φερέγγυα και την επόμενη να ανακαλείται η άδειά της. Πρέπει η ΤτΕ να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, οικονομικά ή άλλα, για τις εταιρείες, ώστε όλοι μας να γνωρίζουμε την πραγματική τους θέση και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Δυστυχώς σήμερα η διαμεσολάβηση κινείται με βάση τις φήμες που υπάρχουν στην αγορά για το ενδεχόμενο ανακλήσεων, φήμες που άλλοτε είναι αόριστες και άλλοτε πάλι περιγράφουν συγκεκριμένες εταιρείες» τονίζει για να προσθέσει πως «είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμός μας τάσσεται υπέρ της ορθής λειτουργίας της αγοράς και της απόλυτης κάλυψης των κεφαλαίων που προβλέπει ο νόμος για τις εταιρείες, όμως θα πρέπει και οι αποφάσεις της ΔΕΙΑ να λαμβάνονται με τρόπο ώστε να διαφυλάσσονται και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».

Ο Γιώργος Καραβίας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του ΣΕΜΑ, ότι στην ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να δραστηριοποιούνται μόνο υγιείς εταιρείες και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε Ελληνικές ή ξένες, μικρές ή μεγάλες εταιρείες. Προσθέτει δε ότι σε άλλες ώριμες ασφαλιστικά αγορές οι αρμόδιες αρχές ακολουθούν συγκεκριμένα αναλογιστικά μοντέλα ή μεθόδους σε εταιρείες οι οποίες εμφανίζουν ελλείμματα φερεγγυότητας προκειμένου να αποφευχθούν οι ανακλήσεις, και προσθέτει ότι ο ΣΕΜΑ είναι στη διάθεση της ΔΕΙΑ αν το κρίνει σκόπιμο να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, επισήμανε ότι η ΔΕΙΑ θα έπρεπε να έχει καθιερώσει ένα σύστημα αξιολόγησης των εταιρειών ώστε ο καθένας να ξέρει με ποιον συνεργάζεται και όλοι, ασφαλισμένοι και ασφαλιστές, να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας και κατά συνέπεια τις ευθύνες μας. Το να γυρνάς και να ρωτάς δεξιά και αριστερά αν μια εταιρεία είναι ή όχι αξιόπιστη απλά συντηρεί ένα ομιχλώδες τοπίο» τονίζει ο κ. Ραφαηλίδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην EVIMA, υπογραμμίζει και αυτός με τη σειρά του ότι την παραμονή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ήταν μια «καθαρή» εταιρεία και την επόμενη έχασε την άδειά της. Προσθέτει μάλιστα ότι «ασφαλιστική αγορά δεν είναι μόνο Αθήνα. Στην περιφέρεια δεν έχουν άπαντες εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Αν λοιπόν η ΤτΕ καθιερώσει ένα πλαίσιο αξιολόγησης των εταιρειών, όπως γίνεται στο εξωτερικό, θα μπορούσαμε όλοι μας να ενημερωνόμαστε και γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα της αγοράς».