Δ. Γαβαλάκης: Ανάγκη δικαιότερης συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη

Χαιρετισμό – ομιλία απηύθυνε από το βήμα της τελετής απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) – Συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων.

Ο κ. Γαβαλάκης στην έναρξη της ομιλίας του έδωσε εύσημα για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι βρίσκεται “σε καλή διαδρομή που την επικυρώνουν οι πολλοί δείκτες από διεθνείς οίκους, αλλά και η προοπτική για τη φετινή χρονιά”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, η γεωπολιτική αστάθεια κλπ. απαιτούν σύνεση από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ έδωσε έμφαση στην ανάγκη δικαιότερης συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ “που είναι και η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας”.

Όπως είπε, τα στοιχήματα είναι πολλά και αρκετές οι δυσκολίες: Τεχνoλογικές εξελίξεις, πράσινη μετάβαση, η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων έναντι καταστροφών, η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία προσβασης των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και η εξεύρεση προσωπικου με καταλλη δεξιότητες είναι κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ΜμΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά για το τελευταίο, οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση από άλλες, ευρωπαϊκές, καθώς το 77% αυτών δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με δεξιότητες.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΕΕΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αξιοποιθούν στο έπακρο οι ποροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρέπει, κατά τον ίδιο, να αναβαθμιστεί η ποιοτητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΜμΕ με πράσινες λύσεις, να υπάρξει μια πιο θετική προσέγγιση από πλευράς τραπεζών και να εργαστούν από κοινού στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να μην χάνονται βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Αναφερόμενος στους καταναλωτές, είπε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις ιδιαίτερα για εκείνες τις ομάδες που έχουν συσσωρευμένες οφειλές.

Ο κ. Γαβαλάκης δήλωσε ακόμη ότι είναι επιτακτικό να τρέξει γρήγορα το μέτρο της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης για να αντιμετωπίζονται αγκυλώσεις. Στις δράσεις του, το ΕΕΑ, σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών ως πυλώνας στήριξης επιχειρειν:

-Πρωταγωνιστούμε σε θέματα πράσινης και βιωσιμης αναπτυξης
-Εκπονούμε μελέτες βοηθώντας τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τις εξελίξεις
-Επεκτείνουμε την εμβληματική μας δράση με το Αgora Αthens
-Παρέχουμε ψηφιακά εργαλεία στα μέλη μας
-Παρέχουμε βοήθεια στις ΜμΕ προκειμένου να απορροφήσουν την πρόκληση της ΑΙ
-Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με την κυβέρνηση για να υιοθετηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ του επιχειρείν.

Καταλήγοντας, ο κ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε στις επιτυχίες των επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ, λέγοντας ότι αποτελεί ένα άθροισμα επιτυχιών μικρών η μεγάλων ομάδων ανθρώπων που κρύβονται από πίσω.
“Περαν του μετόχου πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην επιτυχία συνεισέφερε και καθε εργαζομενος σε οποιο ποστο και εάν έχει. Συγχαρητήρια σε όλους”.

Φωτό: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι