default

Gallagher: Ετοιμοι για τα δύσκολα οι αντασφαλιστές, καταστροφές, επιτόκια, αγορές

Ελενα Ερμείδου

Δύο ημέρες πριν την συνάντηση των αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, η Gallagher Re σε νέα της έκθεση αναφέρει ότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία των αντασφαλιστών ακολούθησαν τροχιά ανόδου το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα συνολικά κεφάλαια να αυξάνονται κατά 5,4% το 2024 από το 2023 στα 766 δισεκατομμύρια δολάρια.

Underwriting και τιμολογιακές αυξήσεις 

Ταυτόχρονα η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων 15,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τους αντασφαλιστές που γνωστοποιούν τις για ζημιές από φυσικές καταστροφές και τα αποθεματικά της προηγούμενης οικονομικής χρήση ξεπέρασαν το κόστος κεφαλαίου για 3η συνεχόμενη χρονιά, υποδεικνύοντας τα βελτιωμένα περιθώρια αναδοχής κινδύνων και τα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις. Η αύξηση των εσόδων για τις επιχειρήσεις αντασφάλισης παρέμεινε  ισχυρή στο 9% το πρώτο εξάμηνο του 2024, κυρίως λόγω των τιμολογιακών αυξήσεων.

Αποδόσεις υψηλότερες του κόστους κεφαλαίου

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων συνολικά αυξήθηκαν οριακά στο 19,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024 από 19,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας σε εξαιρετικά επίπεδα. «Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος έχει ανακτήσει πλήρως  το χαμένο έδαφος που έχασε στις χρονιές μεταξύ 2017-2020, καταφέρνοντας να ‘κερδίσει’ ένα επί πλέον περιθώριο στο κόστος κεφαλαίου.

Μειωμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές

Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά αντασφάλιστρα για τις αντασφαλιστικές που γνωστοποιούν τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο και τα αποθεματικά κεφάλαια του περασμένου έτους μειώθηκε από το 87% το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο 84,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024, το οποίο είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. Σύμφωνα με την Gallanger Re η βελτίωση αυτή αποδίδεται στις μειωμένες απώλειες των αντασφαλιστών από φυσικές καταστροφές και στις καλύτερες επιδόσεις του δείκτη ζημιών ατυχημάτων.

Ισχυροί απέναντι σε αναταραχές οι αντασφαλιστές 

Συνεπώς με τις αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οι αντασφαλιστές μπορούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε πιθανή αστάθεια που απορρέει από τις φυσικές καταστροφές, την μεταβλητότητα των χρηματαγορών και τις αυξήσεις των επιτοκίων.