Ασφάλεια σπιτιού στην Ελλάδα: Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο;

Είμαστε μια σεισμογενής χώρα; Είμαστε. Δοκιμαζόμαστε από φωτιές κάθε καλοκαίρι; Δοκιμαζόμαστε. Είχαμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εκτεταμένες πλημμύρες με τεράστιες καταστροφές; Είχαμε. Κι όμως, 4 στα 5 σπίτια στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2023 ανασφάλιστα. Οι ιδιοκτήτες τους, για τον δικό του λόγο ο καθένας – θες από οικονομική δυσκολία; Θες γιατί δεν ξέρουν πόσο οικονομική είναι η ασφάλεια κατοικίας; Θες από την πεποίθηση «δεν θα συμβεί σε μένα»; Θες από αναβλητικότητα;- δεν έχουν ασφαλίσει την ιδιοκτησία τους.

Κι αυτός ο απολογισμός, φαντάσου, είναι καλύτερος από λίγους μήνες πριν. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών στη χώρα έφτασε τον Δεκέμβριο του 2023 το 18,2%, ας το στρογγυλοποιήσουμε σε 1 στα 5 σπίτια. Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2023, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μικρότερο: 17%.

Τα κακά νέα: Το ποσοστό των ασφαλισμένων σπιτιών παραμένει πολύ χαμηλό. Τα καλά νέα: Το ποσοστό των ασφαλισμένων σπιτιών, αν και χαμηλό, είναι σε άνοδο. Που σημαίνει, κάτι αλλάζει στον τρόπο που αξιολογούμε τους κινδύνους για το σπίτι μας και στο ποιον θέλουμε δίπλα μας στη δύσκολη στιγμή, αν προκύψει.

Illustration με γυναίκα καθισμένη χαλαρά στον καναπέ της

Ασφάλεια σπιτιού: Τι μεσολάβησε

Τι άλλαξε από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο; Πολύ γενικά και γρήγορα εντοπίζουμε δύο στοιχεία: το πρώτο είναι ασφάλεια σπιτιού και ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το κίνητρο της σύνδεση της ασφάλειας με την έκπτωση έως 10% στον Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όποιος ασφάλισε το σπίτι του έναντι φυσικών φαινομένων έστω τον Σεπτέμβριο για το τελευταίο 3μηνο του 2023- κι εφόσον ανταποκρίνεται και στις λοιπές προϋποθέσεις- πρόλαβε τη μικρότερη έστω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ (3 μήνες είναι η μικρότερη διάρκεια που δίνει έκπτωση). Και ιδανικά, αν μας ρωτάς, συνέχισε με φουλ ετήσια ασφάλεια για το 2024, προστατεύοντας το σπίτι του και ταυτόχρονα έχοντας τη δυνατότητα για 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Διπλό κέρδος.

Tο δεύτερο στοιχείο που εντοπίζουμε είναι η κακοκαιρία Ντάνιελ, που σάρωσε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας τον περασμένο Σεπτέμβριο, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Δεν ήταν η πρώτη μεγάλη πλημμύρα, ούτε η πρώτη φορά που συνειδητοποιούσαμε όλοι πόσο ανίσχυροι είμαστε απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Αλλά ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που είδαμε τόσο σοκαριστικές εικόνες με ολόκληρες περιοχές να έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Ήταν η διάρκεια της αποκατάστασης που ανέδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής. Και φυσικά ο απολογισμός, οι αριθμοί, που δεν αφήνουν καμία χαραμάδα παρανόησης: Πάνω από 700.000 στρέμματα πλημμύρισαν, πάνω από 370 εκατ. ευρώ το ύψος των αποζημιώσεων.

Αθήνα, σπίτια από μακριά και ψηλά

από hellasdirectblog