Η ΠΟΑΔ ζητά το «αυτονόητο» !

Το «ανάστημά» τους υψώνουν οι διαμεσολαβούντες και με επιστολή τους προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών  (ΠΟΑΔ) «ζητά εξηγήσεις» για την εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από την χρήση των δεδομένων της πλατφόρμα του gov.gr.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απευθύνει στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου το ΔΣ της ΠΟΑΔ αρχικά χαιρετίζει  την παρουσίαση της εφαρμογής ασφάλισης οχημάτων αλλά και άλλων κλάδων στην πορεία, μέσω Gov.gr Wallet, από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την επιστολή τους, ζητούν εξηγήσεις για την «εκκωφαντική απουσία της διαμεσολάβησης από τις διευκρινιστικές ομιλίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά ιδιαιτέρως της ΕΑΕΕ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν την τοποθέτηση του ΔΣ καθώς και τις προθέσεις της ΕΑΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΑΔ έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση της εφαρμογής ασφάλισης οχημάτων αρχικά, αλλά και άλλων κλάδων στην πορεία, μέσω Gov.gr Wallet, από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και δεν σας κρύβουμε ότι μας δημιούργησε ποικίλα ερωτήματα με το πρωταρχικό και ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχει διευκρινιστεί ο ρόλος του Επαγγελματία  Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στην διαδικασία που παρουσιάστηκε.

Η εκκωφαντική απουσία της διαμεσολάβησης από τις διευκρινιστικές ομιλίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά ιδιαιτέρως της ΕΑΕΕ μας δίνει την αφορμή να ζητήσουμε συγκεκριμένα την τοποθέτηση σας καθώς και τις προθέσεις της ΕΑΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αξιότιμε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε και σεις από την ηγετική σας θέση σε ασφαλιστική εταιρεία οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, αποτελούν δομικό πυλώνα της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς που διαχρονικά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ένα πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς στο σύνολο της, είτε αυτό είναι ασφαλιστικές εταιρείες, είτε διαμεσολαβητές, είναι η ποσοστιαία αύξηση των εργασιών σε σχέση με το ΑΕΠ ώστε να φτάσει κάποια στιγμή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και γιατί όχι να τον ξεπεράσει. Για να επιτευχτεί όμως αυτός ο στόχος, κρίνεται απαραίτητο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να παραμένουν ενεργοί στους κλάδους που υπόκεινται στην υποχρεωτικότητα και όχι να εξοστρακίζονται καθώς η πολυπόθητη αύξηση σε σχέση με το ΑΕΠ, δεν είναι δυνατόν να έρθει από τους υποχρεωτικούς κλάδους αλλά προφανώς θα πρέπει να βασιστεί στους προαιρετικούς.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογική πρόοδο και τις τάσεις για δημιουργία πλατφόρμας direct ασφάλισης που συνήθως έρχονται ως ντιρεκτίβες από τις μητρικές των πολυεθνικών. Εσείς όμως σαν Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, έχετε ιερή υποχρέωση να κατανοήσετε το συντομότερο δυνατόν ότι η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά ΔΕΝ πρόκειται να αναπτυχτεί ΧΩΡΙΣ τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές …και να κάνετε κάτι γι’ αυτό!

Ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η λεγόμενη “ασφαλιστική συνείδηση” του Έλληνα πολίτη και κατ’ επέκταση και ο κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, είναι μέσω των φυσικών δικτύων, είτε συνδεδεμένων είτε ανεξάρτητων, κάτι που έχουμε θέσει επανειλημμένα στις συναντήσεις μας με την ΕΑΕΕ.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη, να βρεθεί ένας τρόπος, να μπορούν να συμμετέχουν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, στην χρήση των δεδομένων που θα παρέχει η πλατφόρμα του gov.gr

Κλείνοντας, θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με την ΠΟΑΔ και σας καλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμμετέχουμε στην επομένη Γ.Σ. της Ένωσης, με στόχο να βρούμε κοινό τόπο αλλά και τρόπους συνεργασίας και συνεργειών, πάντα με σκοπό την πολυπόθητη περεταίρω ανάπτυξη της βιομηχανίας που υπηρετούμε από διαφορετικά μετερίζια».