Ai Chat Artificial intelligent smart system, data information technology of futuristic in the online discovery on global big data analyzing and generate.

Allianz Trade: Ποιος φοβάται την GenAI;

Ελενα Ερμείδου

Ενώ, οι ειδικοί προβλέπουν ουσιαστικά θετικά οικονομικά αποτελέσματα από την άνοδο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, το κοινό αίσθημα δεν είναι τόσο αισιόδοξο, σύμφωνα με σημερινή μελέτη της Allianz Trade.

Στην έρευνά που διεξήγαγε η Allianz Trade,πάνω από 6.000 άτομα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, το 36%  του δείγματος της έρευνας εξέφρασε ανησυχίες για τους κινδύνους που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη. Το 46% αναμένει η τεχνητή νοημοσύνη να μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας (έναντι 33% που αναμένoυν μελέτες της AI για αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων εργασίας).

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πίστευαν ότι το χάσμα των δεξιοτήτων και των ανισότητα μπορεί να διευρυνθεί, καθώς η αφομοίωση της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους, με τους έξυπνους να γίνονται εξυπνότεροι και τους υπόλοιπους να μένουν πίσω. Μόλις το 21% όλων των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξο για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τις οικονομίες τους.

Μείωση θέσεων εργασίας 1% για αύξηση παραγωγής 0,622%

Αλλά, διαπιστώνουμε πως οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει μαζική εξάρθρωση θέσεων στον ασφαλιστικό κλάδο είναι υπερβολικοί. Ως κλάδος που βασίζεται στα δεδομένα, όπως λίγοι άλλοι, ο ασφαλιστικός κλάδος ειδικότερα έχει σημαντικές δυνατότητες αυτοματοποίησης και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την Allianz Trade μπορούν να συμπληρώσουν και να αυξήσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και είναι πιθανό να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα,  τα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και τον εντοπισμό απάτης.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις της εργασίας, αλλά τα οικονομικά μοντέλα προτείνουν μόνο μια μέτρια συσχέτιση, μεταξύ των κερδών παραγωγικότητας και των μειώσεων των θέσεων εργασίας στον ασφαλιστικό τομέα: δηλαδή μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα απέφερε μείωση θέσεων εργασίας κατά 1%.

Στην πραγματικότητα, η χρονική συγκυρία για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η κατάλληλη

Συμπίπτει με τις δημογραφικές αλλαγές, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού. Με την αύξηση της παραγωγικότητας και την αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ρύθμιση με διάλογο

Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η εξισορρόπηση της καινοτομίας με τη ρύθμιση της θα είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ, πολλοί υποστηρίζουν την αυστηρή ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή σοβαρών ζημιών, άλλοι τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες του κλάδου πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα κοινωνικά προβλήματα.

Mια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα απέφερε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1%.