GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

της Ελενας Ερμείδου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν πλημμύρες στα δύο κρατίδια της Γερμανίας, την Βαυαρία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη, μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλισμένες ζημίες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την GDV.

«Οι ασφαλιστικές ζημιές στην περιοχή των δύο αυτών  κρατιδίων αναμένεται να κυμανθούν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GDV, Jörg Asmussen, προσθέτοντας πως επειδή τα νερά ακόμα δεν έχουν εκβάλλει στον Δούναβη, το ακριβές ύψος των ζημιών παραμένει ακόμα αβέβαιο. Ο προσδιορισμός των ζημιών θα γίνει αφού η κατάσταση εξομαλυνθεί», ίδιος τόνισε.

«Η προτεραιότητα μας είναι τώρα να βοηθήσουμε τους πληγέντες σωστά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ασφαλιστές έχουν εκπονήσει σχέδια διάσωσης για τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και αφού γίνει αυτό να γίνουν οι αναφορές των καταστροφών γρήγορα», τονίζει.

Οι ασφαλιστικές στην Γερμανία έχουν ήδη καταβάλλει δύο φορές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές τους περασμένους μήνες. Μέσα στο Χριστούγεννα πολλά ποτάμια στην Νότια Γερμανία υπερχείλισαν, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GDV οι πλημμύρες στα κρατίδια της Saarland και της Ρηνανίας Παλατινάτου ήταν πανάκριβες για τους ασφαλιστές.

Η σοβαρότερη ωστόσο  καταστροφή στην χώρα συνέβη τον Ιούλιο του 2021 όπου οι πλημμύρες επέφεραν ζημιές στο κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η GDV δια του γενικού της διευθυντή επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την πολιτική ηγεσία  για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κινδύνων.

Ο J. Asmussen δηλώνει πως «για εμάς είναι σημαντικό οι συζητήσεις να μην περιστρέφονται μόνο στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο, στο πώς θα κάνουμε περισσότερα στην Γερμανία για να αποφύγουμε τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές.  Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα χτιστεί αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί προστασίας. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την GDV, περίπου το 47% των κτιρίων στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα  στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 94%.