Γ. Καντώρος: Στην Ελλάδα δεν έχουμε ολοκληρωμένο διάλογο

της Ελενας Ερμείδου

Την δική του ερμηνεία πάνω στο θέμα της έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στο 23ο RE insurance Conference 2024 έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος, παρατηρώντας ότι για να «γίνουν αλλαγές πρέπει να έχουμε πρώτα πείσει το σύστημα ότι η ασφάλιση λύνει τα προβλήματα. 

Στην Ελλάδα κάνουμε διάλογο ένα μήνα για να καλύψουμε πολυετή προβλήματα και οι αποφάσεις είναι βιαστικές

Τόνισε ότι σε άλλες χώρες γίνεται μακροχρόνιος διάλογος με στόχο να λυθεί ένα πρόβλημα, έχοντας πρώτα αφομοιωθούν από την κοινωνία οι ανάγκες για μεταρρυθμίσεις,  στην «Ελλάδα δεν έχουμε ολοκληρωμένο διάλογο» στα προβλήματα της υγείας, τη περιουσίας, και των συντάξεων.

Υπογραμμίζοντας τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, παρατήρησε ότι στην Ελλάδα κάνουμε «διάλογο ένα μήνα για να καλύψουμε ότι δεν έγινε σε δύο χρόνια», και ενώ γνωρίζουμε τα προβλήματα, παίρνουμε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, γεγονός που δεν λύνει το πρόβλημα.

Θα πέσουμε σε αδιέξοδο

Φέρνοντας το πρόβλημα απέναντι του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις  αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν, εν απουσία εύρεσης λύσης σε θέματα που άπτονται των δημογραφικών στην Ελλάδα και της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες με τον πληθυσμό της χώρας να μειώνεται κατά 30% το 2070 αλλά και το ποσοστό των άνω των 65 ετών να αποτελεί το 40% της χώρας το 2050, η Πολιτεία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει διάλογο με την ιδιωτική ασφάλιση για την μείωση του κενού προστασίας στις συντάξεις και την υγεία.

Σήμερα έχουμε τρεις εργαζόμενους για κάθε συνταξιούχο σε αντίθεση με το 1970 που είχαμε επτά εργαζόμενους και ο αριθμός αυτός θα πέσει στον ενάμισι στο μέλλον.  Με τα σημερινά δεδομένα και εάν το σύστημα δεν αλλάξει,  στο μέλλον, η Πολιτεία δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις «θα πρέπει τότε να πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα».

Αντέχει η ασφαλιστική αγορά να ασφαλίσει μεγάλους κινδύνους;

Τώρα, το ερώτημα που έθεσε ευθέως ο κος Καντώρος είναι το, αν αντέχει η ασφαλιστική αγορά να ασφαλίσει μεγάλους κινδύνους. «Είναι και θέμα ηγεσίας το που πηγαίνει το πράγμα», απάντησε, ενώ σε ό,τι αφορά την απόκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, απάντησε πως «το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη πρέπει να είσαι διαφανής», προσθέτοντας ότι «τα λεφτά που μαζεύουμε είναι για να πληρώνουμε.