Αλ. Σαρρηγεωργίου: Οριστικό τέλος στα ανασφάλιστα

της Ελενας Ερμείδου

Οριστικό τέλος στα 500.000 περίπου ανασφάλιστα οχήματα μπαίνει σύντομα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε συζητήσεις που έγιναν στο διάστημα του 23ου RE insurance Meeting 2024 στην Υδρα. 

Ας σημειώσουμε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν η ΕΑΕΕ δια του προέδρου Επιτροπής Αυτοκινήτου, του Δημήτρη Ζορμπά το ίδιο ακριβώς διαπίστωνε εκπορευόμενη από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο φέρεται ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την Οδηγία της ΕΕ 2021/2118 στο εθνικό δίκαιο δεν τις αφήνει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις, έτσι  εύκολα περιέχεται στο νομοσχέδιο το νέο σύστημα ελέγχων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων.

Το νέο σύστημα ελέγχου ανασφάλιστων οχημάτων θα γίνεται με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για όσα οχήματα δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας έτους. Οι κυρώσεις φαίνεται να αλλάζουν και τα πρόστιμα θα υπολογίζονται κλιμακωτά.

Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο από την ΓΓΠΣ πάνω στις βάσεις τις ΑΑΔΕ, του υπουργείου μεταφορών, εσωτερικών και μεταφορών, την βάση της ΕΑΕΕ, του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτου, και της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος καθώς και του taxisnet.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά ΔΧ, 500 ευρώ για επιβατηγά, 250 ευρώ για δίκυκλα. Για τα οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται: 25% επί του τέλους αν το ποσό καταβληθεί τον Ιανουάριο, 50% αν καταβληθεί το ποσό το Φεβρουάριο, και 100% αν καταβληθεί μετά τον Φεβρουάριο.

Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ 2021/2118. Η Οδηγία που θα γίνει νόμος του κράτους προβλέπει ότι η υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι να αποζημιώνει και οχήματα που προκάλεσαν ζημιά ενώ η ασφαλιστική τελεί υπό εκκαθάριση. Το Επικουρικό παρέχει αποζημίωση όταν η ασφαλιστική πτώχευσε η τελεί υπό εκκαθάριση και η έδρα είναι σε άλλο κράτος.