Γ. Κώτσαλος: Αναγκαίο το ισχυρό risk management από τις εταιρείες

Στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη και τις συνέπειες της, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Κώτσαλος, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, στο 14ο Συνέδριο της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε  από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα, στις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου. 

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ έθεσε το ερώτημα αν πρόκειται για μια κρίση μόνιμη ή προσωρινή, δεδομένης της μεταφοράς των παραγωγικών διαδικασιών και οικονομικών πόρων από την Ευρώπη προς ασιατικές χώρες που έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Ευρώπης από παραγωγό σε καταναλωτή. 

Στην ομιλία του, ο κ. Κώτσαλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ελεύθερη πτώση των ασφαλίστρων και στον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τη δραστηριοποίηση στον κλάδο αυτοκινήτων εταιριών υπό το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών

Σε σχέση με την επίδραση της κρίσης στον ασφαλιστικό κλάδο ο κ. Κώτσαλος τόνισε πως από πλευράς συστημικού κινδύνου, το μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών διαφέρει ουσιαστικά  από αυτό των τραπεζών καθώς επιφέρει μικρότερο συστημικό κίνδυνο. 

Παρά ταύτα οι δύο κλάδοι συχνά ταυτίζονται και ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής αδικαιολόγητων πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων και αυξημένης εποπτείας με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της ασφαλιστικής εργασίας η οποία ούτως ή άλλως επιβαρύνεται από το κόστος συμμόρφωσης προς τις νέες ευρωπαϊκές νομοθετικές απαιτήσεις. 

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης από τον ασφαλιστικό κλάδο εστιάζοντας στην ανάγκη για ισχυρό risk management των εταιριών αλλά και την εγκαθίδρυση θεσμικού διαλόγου με την Πολιτεία για την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. 

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα : «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά». Μίλησαν κατά σειρά οι κ. Olav Jones, Deputy Director General, Director Economics & Finance, Insurance Europe, Πέτρος Παπανικολάου, Πρόεδρος Επιτροπής EAEE Οικονομικών, Φορολογικών και Solvency II και CEO, Allianz Hellas S.A. και Ανδρέας Βασιλείου, Αντιπρόεδρος, Εθνική Ασφαλιστική. Τους ομιλητές συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΕΕ και CEO Ergo Hellas.

Στην ενότητα αυτή διερευνήθηκε η φύση και ο χαρακτήρας της κρίσης, τα γενικά χαρακτηριστικά της στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα όπου συντελούνται Ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΕΕ και CEO Ergo Hellas, ο κ. Olav Jones, Deputy Director General, Director Economics & Finance, Insurance Europe, ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, Πρόεδρος Επιτροπής EAEE Οικονομικών, Φορολογικών και Solvency II και CEO, Allianz Hellas S.A. και ο κ. Ανδρέας Βασιλείου, Αντιπρόεδρος, Εθνική Ασφαλιστικήτεκτονικές αλλαγές, η επίδρασή της στους καταναλωτές (εισόδημα, αγοραστική δύναμη κ.λπ.) και την ασφαλιστική αγορά (επενδύσεις, PSI, αύξηση εξαγορών, μείωση παραγωγής κ.λπ), τα μαθήματα που πήραμε αλλά και οι απαραίτητες προσαρμογές για την αντιμετώπιση της κρίσης (π.χ. ισχυρό risk management, περιστολή εξόδων κ.λπ.). 

Τέλος, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις ευκαιρίες που γεννά η κρίση τόσο σε επίπεδο κρατικό όσο και σε ό,τι αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου (Συντάξεις – Υγεία).

H δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ενός τομέα καθοριστικού για την ασφαλιστική δραστηριότητα, στον οποίο σημειώνεται έντονη νομοθετική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στην ενότητα αυτή συζητήθηκαν οι τάσεις και οι εξελίξεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οι αλλαγές που επιφέρει το Solvency II και η Οδηγία IMD στο χώρο αυτό αλλά και η προσαρμογή του διαμεσολαβητή στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτή και στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο κ. Andre Van Varenberg, Chairman of Brokers’ Committee, BIPAR, Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, Member of BoD of Hellenic Insurance Brokers Association & CEO Matrix Insurance & Reinsurance Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ΕΑΕΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη ΑΕΓΑ, ο κ. Andre Van Varenberg, Chairman of Brokers’ Committee, BIPAR, ο κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΜΑ & CEO Matrix Insurance & Reinsurance Brokers και ο κ. Mark Cracknell, CEO, Marine Global Booking Center, AON Risk SolutionBrokers και Mark Cracknell, CEO, Marine Global Booking Center, AON Risk Solution. 

Η κ. Άλκηστις Χριστοφίλου, Deputy Managing Partner, I.K. Rokas & Partners Law firm τοποθετήθηκε επίσης στο θέμα. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ΕΑΕΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη ΑΕΓΑ.

Τριακόσιοι περίπου εκπρόσωποι από την ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά συμμετείχαν στο φετινό συνέδριο, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Εκπροσωπήθηκαν οι χώρες : Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα, Μπαχρέιν, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία. 

Tις παρουσιάσεις των ομιλητών  μπορείτε να δείτε εδώ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*