Δ. Λύχρου: Προσδοκούμε να υπάρξουν κίνητρα και φοροελαφρύνσεις

της Δήμητρας-Ιωάννας Λύχρου, πρόεδρος ΕΕΑΕ

Aυτό που εξελίσσεται στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό δεν έχει προηγούμενο. Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνάμεις και συμπαρασύρουν τις ψευτο-υποδομές που δημιούργησε το κράτος τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η Χώρα μας σε ένα διάστημα εξαμήνου έζησε την πιό καταστροφική πλημμύρα στην Ευρώπη και τις μεγαλύτερες, σε σχέση με την έκτασή της, πυρκαγιές. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί καλόπιστα ότι το όποιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό που έγινε στον Βόλο, όταν το ύψος της βροχής που έπεσε στο Πήλιο ξεπέρασε το ύψος βροχής που πέφτει στη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους.

Όμως, όταν, εκτός από τα ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες ή κακοδιαχείριση, το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Σπίτια και δημόσια κτίρια χτίζονται σε ρέματα, χείμαρροι μπαζώνονται και γίνονται δρόμοι, μελέτες γίνονται για τα μάτια και μόνο και τα έργα, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, ανατίθενται σε όποιον φέρει το χαμηλότερο κόστος, χωρίς να αιτιολογείται και χωρίς να τεκμηριώνεται η οικονομική μελέτη, και χωρίς έστω και εκ των υστέρων λογοδοσία και τιμωρία. Το βλέπουμε κάθε φορά που αναλαμβάνουμε την ασφάλιση ενός έργου.

Αυτό που μάς τρομάζει είναι η ίδια πρακτική που θα ακολουθηθεί πιθανώς και στο μέλλον. Η Κλιματική αλλαγή που αλλάζει την ζωή μας δραματικά και τάχιστα, βρίσκει τη Χώρα μας απροετοίμαστη, με ανεπαρκείς μηχανισμούς αντιμετώπισης των κινδύνων και με παλιές και φθαρμένες υποδομές που ίσως κάλυπταν τις προ πεντηκονταετίας ανάγκες, όχι τις σημερινές.

Τα προβλήματα θα είναι τα ίδια και μεγαλύτερα από εδώ και πέρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα διαχειρίζονται ανεπαρκείς και ανειδίκευτοι. Ως ασφαλιστική αγορά έχουμε μικρή δυνατότητα παρέμβασης στις προσδοκώμενες εξελίξεις. Η μήπως όχι; Συνήθως αρκούμαστε σε απόκρουση των “ανεπιθύμητων” κινδύνων.

Σήμερα όμως μετά από τα καταστροφικά γεγονότα που αντιμετωπίσαμε, φαίνεται πως η Ιδιωτική Ασφάλιση μπαίνει στη συζήτηση γιατί καταλαβαίνει επιτέλους το κράτος οτι δεν αντέχει άλλο την οικονομική του εμπλοκή σε μία παράλογη άσκηση υποτιθέμενης κοινωνικής πολιτικής. Οι πρώτες παραδοχές ακούστηκαν επίσημα στη ΔΕΘ. Εμείς προσδοκούμε να υπάρξουν κίνητρα και φοροελαφρύνσεις. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι μέσα στις προτάσεις μας.

Από το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*