Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΤΕΑ και τι προτάσεις καταθέτουν εκπρόσωποί τους

Προτάσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ακόμα κατέθεσαν εκπρόσωποι ασφαλισμένων και πρόεδροι σε ΤΕΑ, απασχόλησαν το Panel V στο 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 που διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Το θέμα ήταν: «Κίνητρα συμμετοχής εργαζομένων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεμονωμένα ή οργανωμένα και με ή χωρίς σύμπραξη με την εργοδότρια εταιρεία». Συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής Πρόεδρος, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Χαρίλαος Αλαμάνος Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), Τάσος Γκιάτης Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, Θεόδωρος Γούσιας Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών (Τ.Ε.Α.Α.Π.Λ.), Κωνσταντίνος Καρανάσιος, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής ως εκπρόσωπος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έδωσε καταρχήν την είδηση ότι έχει συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός για το ΤΕΑ των διαμεσολαβητών. Εξήγησε ότι οι διαμεσολαβητές είναι στη δουλειά και ο τρίτος πυλώνας στον οποίο δραστηριοποιούνται γειτνιάζει. Αιτία της απόφασης να δημιουργήσουν ΤΕΑ οι διαμεσολαβητές, «είναι το μέγεθός τους αφού μπορεί να συμμετέχουν 20.000 ασφαλισμένοι, τα φορολογικά κίνητρα αφού δημιουργείται έτσι έμμεση απόδοση 20% πλέον της μέσης ετήσιας απόδοσης 4,5% και η διασπορά της επένδυσης».

Πρότεινε την  δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος με τη συμμετοχή των τριών πυλώνων και αναφέρθηκε στον κίνδυνο να μεγαλώσουν αργά οι δεύτερος και τρίτος πυλώνας, «με κίνδυνο να μην αντέξει το βάρος λόγω υπογεννητικότητας και αύξησης του προσδόκιμου ζωής ο πρώτος πυλώνας». Αναφέρθηκε επίσης στη γραφειοκρατία για την ίδρυση ενός ΤΕΑ και τη συμβολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στην ίδρυσή του, ενώ ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ Νούνης χαιρέτισε τη γέννηση σύντομα ενός νέου μέλους της ΕΛΕΤΕΑ.

Ο κ. Τάσος Γκιάτης Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank αφηγήθηκε ότι είναι 5 μήνες που έχει καταθέσει ο Σύλλογος τα δικαιολογητικά για το ΤΕΑ του Ομίλου της Alpha  και ακόμα αναμένουν, διαμαρτυρόμενος ότι η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα έτος. Αναφέρθηκε στις καινοτομίες της ίδρυσης του ΤΕΑ της Alpha στο οποίο οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται αλλά δεν θα διοικούν καθώς είναι αντίθετος με τη διοίκηση ταμείων από συνδικαλιστές.

Μίλησε για την οδύσσεια της δημιουργίας του ΤΕΑ και την αδυναμία του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, ενώ δήλωσε ότι «τον πληγώνει που παραμένει αδιευκρίνιστο το ζήτημα της φορολογίας και των κινήτρων επί 21 χρόνια».

Είπε ότι οι εργαζόμενοι της Alpha Bank θα έχουν το veto στην απόφαση διάλυσης του ταμείου, ενώ η ίδρυσή του συνδέεται με ΣΣΕ. Αυτό βοήθησε με τη σειρά του να συνδεθούν με το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικές καλύψεις υγείας. Αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση των εισφορών των εργαζομένων  και του εργοδότη στο ΤΕΑ που αν φθάσουν το 3,5% για τον εργαζόμενο επιφέρουν εισφορά 8% του εργοδότη».

Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), σε ένα ΤΕΑ πολλών ετών, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της φορολογίας και ειδικά για το ΤΕΑ των ορκωτών ελεγκτών, που έχουν επιλέξει την απονομή συμπληρωματικής σύνταξης κι όχι εφάπαξ.

Ενώ όπως εξήγησε αυτή η στρατηγική είναι θετική τόσο για τον ασφαλισμένο όσο και για την οικονομία με αναπτυξιακή λογική, «εφόσον αφήνουμε τα κεφάλαια στις επενδύσεις»,  το αποτέλεσμα είναι να φορολογείται η σύνταξη αυτή ως εισόδημα, σε αντίθεση με τα εφάπαξ που δίνουν άλλα ταμεία. «Θα το κάνουμε κι εμείς εφάπαξ», προειδοποίησε.

Ο κ. Θεόδωρος Γούσιας Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών (Τ.Ε.Α.Α.Π.Λ.), μίλησε για ένα πολύ μεγάλο ταμείο σήμερα το οποίο ξεκίνησε από έναν λογαριασμό Αλληλοβοηθείας, για να ενισχυθούν εργαζόμενοι σε ατυχήματα λόγω της ιδιαιτερότητας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Ο λογαριασμός προχώρησε και μεγάλωσε είπε και εξελίχθηκε σε ΤΕΑ με την «ομπρέλα» της επαγγελματικής διαχείρισης. Εξήγησε ότι το ταμείο συμβάλλει σημαντικά παρέχοντας μεγάλη βοήθεια σε μέλη που δεν μπορεί να παρασχεθεί από την κοινωνική ασφάλιση.

O κ. Kωνσταντίνος Καρανάσιος, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε ότι το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ΤΕΑ είναι η εξοικείωση των ασφαλισμένων με το χώρο των επενδύσεων και της επαγγελματικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε έχει την τιμή και τη χαρά να υπηρετεί το Ταμείο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κίνητρο και εργαλειοθήκη για την προσέλκυση στελεχών στην ΕΧΑΕ.

Είπε ότι τα ΤΕΑ είναι ένας σημαντικός θεσμός ο οποίος συμβάλλει στις επενδύσεις και ενισχύει την αποταμίευση και τη σύνταξη των εργαζομένων. Κατέθεσε την «πολύ θετική εμπειρία» από το ταμείο στο οποίο είπε ότι είναι από τα μικρά με 199 συμμετέχοντες για την ώρα που όμως είναι η απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων , ενώ ο μέγιστος αριθμός που θα μπορούσε να προστεθεί στο ορατό μέλλον είναι το πολύ ακόμα 100 ασφαλισμένοι με την προσθήκη κάποιων στελεχών του Ομίλου.

Η επαγγελματική διαχείριση είπε, γύρισε σε θετικά τα αποτελέσματα της περυσινής δύσκολης χρονιάς, ενώ  ανέφερε ότι τα φορολογικά κίνητρα εόιναι πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του θεσμού.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

One comment

  1. Βουγιατζή Νίνα

    <>
    Πώς κάνετε έτσι εκεί στην Alpha…;
    Εμείς στο ΕΤΕΑΠΕΠ ΝΠΙΔ με τους συνδικαλιστές στη διοίκηση, λίγο πάνω από το 75% οι μειώσεις στις συντάξεις μας μέχρι σήμερα, και σύντομα μέχρι το 2025 ,λίγο πάνω από το 90%.
    Ε! Δεν θα φτάσουμε και το 100%!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*