Unit Linked: Μια ιστορική αναδρομή

Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή φιλοξενείται στις σελίδες του νέου τεύχους του περιοδικού Vision της Ευρωπαϊκής Πίστης, σχετικά με τα προϊόντα Unit Linked.

Ειδικότερα:

  • Η πρώτη ιστορική αναφορά για ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις συναντάται το 1928 σε μια παρουσίαση εργασίας στο Institute of Actuaries του Λονδίνου, στην οποία αποτυπώνονταν τα πλεονεκτήματα που θα είχαν για τις ασφαλιστικές εταιρίες ζωής οι επενδύσεις των αποθεματικών τους στις χρηματαγορές, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις νομισματικές υποτιμήσεις της εποχής.
  • Στις αρχές της δεκαετίας 1950, οι ασφαλιστικές εταιρίες της Μ. Βρετανίας ξεκίνησαν τις επενδύσεις των κεφαλαίων τους στο χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των αποδόσεων των επενδύσεών τους και την καθιέρωση συστημάτων «συμμετοχής στα κέρδη» στα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα.
  • Τη δεκαετία που ακολούθησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα Unit Linked σε Ολλανδία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. 
  • Το προϊόν έγινε ευρέως γνωστό, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χρηματαγορές, και στις αρχές της δεκαετίας 1980 πήρε τη σημερινή του μορφή.
  • Στη χώρα μας εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας 1990 μετά την απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς και ως αποτέλεσμα της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας της Ιδιωτικής Ασφάλισης με αυτήν της Ε.Ε.
  • Το 2021, στην Ελλάδα, από τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε ασφάλιστρα ζωής το 74,8% ήταν σε προϊόντα τύπου Unit Linked. Τα συνολικά ασφάλιστρα σε αποταμιευτικά-επενδυτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 59,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Πηγή: Περιοδικό Vision 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*