Tα “dos” και “don’ts” της ανοιχτής ασφάλισης

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) δημοσίευσε μια σειρά από πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνoυν οι ασφαλιστές και αφορούν το concept της ανοιχτής ασφάλισης (σ.σ. Με τον διαμοιρασμό και την κοινοποίηση δεδομένων)

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακοινωθεί ή υιοθετηθεί αρκετές πρωτοβουλίες για μια πιο “ανοιχτή” αγορά όσον αφορά τα ασφαλιστικά δεδομένα.  

Παράλληλα, αρκετές ενώσεις και ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης της λεγόμενης “ανοιχτής ασφάλισης”. Και ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος βλέπει πιθανές ευκαιρίες από αυτή την αγορά, υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, επισημαίνει η GFIA. 

Κατά συνέπεια, οι τοποθετήσεις επί αυτού του ζητήματος που αφορά στην κοινή χρήση δεδομένων ποικίλλουν μεταξύ των μελών της GFIA. Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη σχετικά με το τι πρέπει και δεν πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινούνται όσοι υιοθετούν την ανοικτή ασφάλιση είναι οι εξής:

-Κοινή χρήση δεδομένων με γνώμονα το σκοπό

-Σαφήνεια για τους κατόχους δεδομένων

-Κατάλληλα frameworks και αρμοδιότητες ανοιχτής ασφάλισης, που θα αντιπροσωπεύουν το αντίστοιχο ασφαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο

-Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ οντοτήτων που μοιράζονται δεδομένα

-Επαρκής ασφάλεια δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*