Το management της Atradius Romania στην Atradius Hellas – Tι δηλώνει ο Γ. Τζέης

Το management της τοπικής εταιρείας του ομίλου Atradius στη Ρουμανία ανέλαβε επίσημα από 1η Οκτωβρίου η Atradius Hellas, η οποία διαθέτει ήδη εμπειρία 25 ετών στις ασφαλίσεις πιστώσεων, κατέχοντας θέση market leader στην Ελλάδα.

Η ανωτέρω απόφαση του ομίλου Atradius ελήφθη προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξή του στη Ρουμανία, μια αγορά με σημαντικές προοπτικές, πολλές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και, άρα, μεγάλο πεδίο δράσης για τις ασφαλίσεις πιστώσεων.

Όπως τονίζει ο Managing Director της Atradius Hellas, κ. Γεράσιμος Τζέης, «πρωταρχικός στόχος της ανωτέρω απόφασης είναι η Ελλάδα να μεταλαμπαδεύσει στην Atradius Ρουμανίας τη συσσωρευμένη εμπειρία της στις ασφαλίσεις πιστώσεων, μέσα από σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές που ήδη εφαρμόζονται επιτυχώς, με απώτερο σκοπό να συνδράμει στην ταχύτερη ανάπτυξη του ομίλου στην τοπική αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Τζέη, «στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τμημάτων των Atradius Ελλάδος και Ρουμανίας».

Σημειώνεται ότι, η Atradius Hellas ήδη δραστηριοποιείται και στην κυπριακή αγορά, οπότε από την Αθήνα ο διεθνής όμιλος ασφάλισης πιστώσεων επεκτείνεται πλέον σε τρεις εθνικές αγορές.

Ο όμιλος Atradius διαθέτει παρουσία στη Ρουμανία από το 2017, με το δυναμικό της τοπικής εταιρείας να αποτελείται από 15 στελέχη με μεγάλη εμπειρία στις ασφαλίσεις πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι, η Ρουμανία γειτνιάζει με πολλές μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και κρατών της ΚΑΚ, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και βαθύτερο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα (Κωνστάντζα), το οποίο θεωρείται ότι παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις θαλάσσιες μεταφορές ασιατικών εμπορευμάτων.

Ως οικονομία, αποτελεί κορυφαίο προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρονικών ειδών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κατέχοντας ηγετική θέση σε περιφερειακό επίπεδο σε τομείς όπως η πληροφορική, καθώς και η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων.

Το ΑΕΠ της Ρουμανίας αυξήθηκε 5,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω στο 4,5% η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος. Για το 2023 η τελευταία πρόβλεψη αναφέρει ρυθμό 2,9%, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης. Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για το ΑΕΠ, οδηγώντας σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου από την S&P στις 15 Απριλίου σε BBB-, καταγράφοντας «σταθερή» προοπτική.

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο (5,17% το 2021 με οριακή αύξηση 0,14% έναντι του 2020), γεγονός το οποίο καταδεικνύει τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας.

Η αγορά της Ρουμανίας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών στον τομέα των πιστώσεων, δεδομένου ότι:

–       Συνολικά οι συναλλαγές στη χώρα χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις πληρωμών ύψους 35% κατά μέσο όρο στα B2B τιμολόγια, ποσοστό σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 47% που ήταν πέρυσι.

–       Το 64% των επιχειρήσεων είναι ανασφάλιστες, καθότι επιλέγουν να βασιστούν σε ίδιους πόρους για να διαχειριστούν τις επισφαλείς συναλλαγές. Πρόκειται για ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 59% που ήταν πέρυσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*