Λαγκάρντ: Θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Νέες αυξήσεις επιτοκίων σε επόμενες συνεδριάσεις προανήγγειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά την επιθετική αύξηση 0,75% γιατί όπως είπε, η ΕΚΤ θέλει να περιορίσει τη ζήτηση και να προστατεύσει από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ενδεχομένως υποδηλώνει μικρές αυξήσεις στη συνέχεια, αλλά μεγάλη συνολική αύξηση ως προς το τελικό νούμερο.

Συγκεκριμένα, αιτιολογώντας την «εμπροσθοβαρή» αύξηση η κα Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά και είναι πιθανό να παραμείνει ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα επαναξιολογούμε τακτικά την πορεία πολιτικής μας υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση κάθε συνάντηση», είπε.

Η χρήση του όρου «εμπροσθοβαρής» για δύο αυξήσεις συνολικά 1,25% μέχρι τώρα ίσως να δείχνουν τη διάθεση για ηπιότερες αυξήσεις στη συνέχεια που όμως θα ανεβάσουν αρκετά ψηλότερα τα επιτόκια στο τέλος (και πιθανόν πάνω από το στόχο του πληθωρισμού 2% αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ και παραμείνει ψηλά για μεγάλο διάστημα).

περισσότερα στο banks.com.gr