Τουρισμός και ασφάλιση: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις φετινές εργασίες

Σαφώς πιο θετικό είναι το αποτύπωμα της θερινής τουριστικής περιόδου – που δεν έχει ολοκληρωθεί – τόσο στα γενικά έσοδα, όσο και ειδικότερα σε επαγγελμάτα και κλάδους όπως αυτός των ασφαλιστών.

Χαρακτηριστικό της γενικότερης εικόνας είναι το γεγονός πως η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 317,1% τον Ιούνιο του 2021, ενώ εμφανίζονταν μειωμένη κατά 20,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021.

Παράλληλα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021 και 826 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Την ίδια ώρα, ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 851,8% τον Ιούνιο του 2021 και κατά 51,0% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021.

Σε επιμέρους τομείς και ότι αφορά ειδικότερα την αγορά, οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι διαθέτουν ασφαλιστήρια προγράμματα, ενώ χρόνο με το χρόνο δείχνουν να το αντιλαμβάνονται και μικρότεροι ιδιώτες ξενοδόχοι. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη πολύ δρόμος ώστε να υπάρξει ασφαλιστική συνείδηση.

Το είχε επισημάνει και στο τελευταίο Insurance Conference 2021, κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στην ευρύτερη συζήτηση για τους επιχειρηματικούς κινδύνους:

“…τα τελευταία χρόνια το αντιλήφθηκαν οι επιχειρηματίες στο τουριστικό κλάδο. Μια πολύ σημαντικη κάλυψη αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση με την Χαλκιδική. Βέβαια με την πανδημία, η ανάγκη για κάλυψη από κινδύνους έφερε μια επιφυλακτικότητα. Από τη μεριά μας συμβουλεύουμε τα μέλη μας για καλύτερες λύσεις. Επιτακτική εκ μέρους μας η αναζήτηση συμβολαίων αστικής ευθύνης που αφορά σε πελάτες που μπορούν να ισχυριστούν ότι κόλλησαν τον κορονοιό στα ξενοδοχεία μας. Ως ομοσπονδία συνεργαζόμαστε με ασφαλιστική πολυεθνική ώστε μέσω της συνέργειας αυτής να έχουμε συλλογικά μια καλύτερη τιμολόγηση. Το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα καθώς λόγω του εποπτικού πλαισίου έχει επιτευχθεί μια φερεγγυότητα που με την σειρά της βοηθά και τον δικό μας κλάδο να εμπιστευτεί τους ασφαλιστικούς οργανισμούς περισσότερο από παλιά”, σημείωνε.

Κατά τα άλλα, τη δική του συμβολή έχει και ο κλάδος αυτοκινήτου με μισθώσεις IX – τουριστικών οχημάτων, εργασίες που κορυφώνονται αυτή την περίοδο.

Η σεζόν δεν έχει τελειώσει, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο για θετικό πρόσημο…

Βάιος Κρόκος