Την πώληση του βραχίονα ασφαλειών ζωής Generali Leben εξετάζει η Generali

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος Generali φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του βραχίονα ασφαλειών ζωής στη Γερμανία, Generali Leben, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Morgan Stanley εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την Generali Leben, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησής της.

Η Generali Leben σταμάτησε να “γράφει” νέα ασφάλιστρα το 2015, εξακολουθεί όμως να δραστηριοποιείται στη Γερμανία. “Η πώληση ορισμένων χαρτοφυλακίων μας στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές στρατηγικές επιλογές που εξετάζουμε”, δήλωσε εκπρόσωπος της Generali, ενώ η Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Generali και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές δυσκολεύονται να καταβάλλουν εγγυημένες αποδόσεις στους πελάτες τους λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας μετά την εφαρμογή της Solvency II οδήγησαν ορισμένες εταιρείες να “ξεφορτωθούν” χαρτοφυλάκια ασφαλειών ζωής.

Η πώληση της General Leben εάν προχωρήσει, θα αποτελούσε την μεγαλύτερη πώληση “κλειστού” χαρτοφυλακίου. Η ολλανδική Aegon πώλησε “κλειστό” χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής στη Μ. Βρετανία έναντι 9 δισ. στερλινών πέρυσι. Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της Generali Leben και το ότι η εποπτική αρχή του γερμανικού χρηματοοικονομικού τομέα Bafin θα πρέπει να εγκρίνει την συναλλαγή, το deal δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, σημειώνουν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Generali ίσως επιλέξει να διατηρήσει την Generali Leben εάν δεν κρίνει ικανοποιητικές τις προσφορές που θα λάβει.

Εκτιμάται ότι η ιταλική ασφαλιστική προσβλέπει σε ένα τίμημα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, όμως οι υποψήφιοι “μνηστήρες” αποτιμούν το χαρτοφυλάκιο στα 400-600 εκατ. ευρώ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε πρόσφατα “αρνητικές” τις προοπτικές για τον κλάδο ασφαλειών ζωής στη Γερμανία, εξαιτίας των πιέσεων από τις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων.

Χρηματοοικονομικοί όμιλοι που εξειδικεύονται στα run-off χαρτοφυλάκια αναμένεται να εκφράσουν ενδιαφέρον για την Generali Leben. “Μεταξύ των τριών μεγάλων χαρτοφυλακίων ζωής του ομίλου Generali στη Γερμανία (AachenMuenchner, Cosmosdirekt και Generali Leben), η Generali Leben είναι περισσότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους από τα χαμηλά επιτόκια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Generali.

Από τις 90 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ασφαλειών ζωής στη Γερμανία, λίγες έχουν αλλάξει χέρια, μεταξύ των οποίων οι Arag Leben, Delta Lloyd, Basler Leben, Heidelberger Leben και Skandia. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Generali Leben συμπεριλαμβάνονται η Viridium -που ελέγχεται από τις -Cinven and Hannover Re, η Frankfurter Leben (βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κινεζικός όμιλος Fosun) και η εδρεύουσα στις Βερμούδες Athene. Αφότου “απέκρουσε” το σχέδιο επιθετικής εξαγοράς της από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo νωρίτερα εντός του έτους η Generali ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τις αγορές όπου δεν διαθέτει κρίσιμη μάζα.

Ο όμιλος σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, πωλώντας τις δραστηριότητές του σε 13-15 χώρες ανά τον κόσμο, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet. O οδικός χάρτης της Generali περιλαμβάνει την πώληση των δραστηριοτήτων της σε Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ η εταιρεία αναζητά νέους ιδιοκτήτες και για τις θυγατρικές της σε Πορτογαλία, Κολομβία, Εκουαδόρ και Παναμά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*