της Ελενας Ερμείδου
Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια αναμορφώνουν τις δομές τους με νέα προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών στο θέμα της υγείας και των συντάξεων, μετά από τις συνεχιζόμενες περικοπές που επιχειρεί κράτος για να καλύψει τις αλόγιστες δαπάνες του.
Μνημόνια έχουν υπογραφεί για μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων μέτρα εξυγίανσης για την προστασία των πολιτών και των αδυνάμων, μέχρι σήμερα, ωστόσο οι κυβερνήσεις, αν και συμφωνούν και υπογράφουν, πρακτικά κλειδώνουν εκτός την ιδιωτική ασφάλιση. Στα μέτρα αυτά εξ’ αρχής ας θυμίσουμε ότι περιελαμβανόνταν ως βασικός πυλώνας στήριξης η ιδιωτική ασφάλιση.
Οι εξελίξεις κάθε άλλο από καθυσυχαστικές, είναι. Το τεύχος του 3ου τριμήνου της έκδοσης “Η Ελλάς με Αριθμούς” της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάσει με αριθμούς και στατιστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το οποίο όλα μαρτυρούν ότι θα επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αναλογία του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας έως 14 και άνω των 65 ετών ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό έχει αυξηθεί στο 55,2% το 2015 από 51,8% το 2011. Ο δείκτης γήρανσης επιδεινώθηκε, αναλογία ηλικιωμένων προς ανηλίκων κάτων των 15 ετών στο 145,5 το 2015 από 132,9 το 2011. Το ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων εμφανίζεται αρνητικό σε όλη την διάρκεια της 5ετίας. Ο δείκτης ανεργίας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν λαμβάνει οικονομικό βοήθημα όπως σε άλλα δίκαια κοινωνικά κράτη της Ευρώπης.
Η Ελλάδα, έχοντας στην ‘πλάτη’ της, ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, μεγάλο μέρος του οποίου προήλθε από τις αλόγιστες συντάξεις που υπόσχονταν οι κυβερνήσεις για να πάρουν ψήφους, και που ουσιαστικά δεν έχει λυθεί, διαιωνίζεται λόγω ιδεοληψιών ή τεράστιας άγνοιας, κινδυνεύει να μην μπορεί να δώσει συντάξεις και οι θυσίες του λαού να πάνε χαμένες.
Η ιδιωτική ασφάλιση έχει σε όλους τους τομείς παρουσία, θα πρέπει να βρει να περάσει τους σκοπέλους και να λειτουργήσει στο πλευρό της οικονομίας και της κοινωνίας όπως κάνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ηδη στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως η Ελβετία και η Γερμανία,θα πρέπει να σημειωθεί έχουν δομήσει και τον τέταρτο πυλώνα ασφάλισης που επιχειρεί να καλύψει το πρόβλημα του δημογραφικού.