back to top
14.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Συνέντευξη Κ. Νικολάου, Prudential στο IW για τα ΤΕΑ

Με αφορμή την συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας της Prudential Marghios & Partners με την ελβετική αντασφαλιστικη Swiss Re, ο Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners Κώστας Νικολάου σε μια σύντομη συνέντευξη στο Insuranceworld.gr μας μιλά για τις προοπτικές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα, και τον ρόλο που έχουν στα Ταμεία, οι ελεγκτές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σχολιάζει επίσης την διαπίστωση της Swiss Re για το ποσοστό των δαπανών που καταβάλλονται στην Ελλάδα από την ιδιωτική ασφάλιση.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Advertisement -

Κύριε Νικολάου, μας είπε η Swiss Re στην από κοινού διοργάνωση για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που πραγματοποιήσατε την περασμένη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ότι μόλις το 4% της δαπάνης για την υγεία καταβάλλεται από την ιδιωτική ασφάλιση . Πόσο μπορεί αυτό να αλλάξει, ποιο θα λέγατε ότι είναι το ιδανικό σημείο για τα δεδομένα της Ελλάδας;

Πέραν του 4% σημασία έχει και το πραγματικό νούμερο, που είναι 30.000 δολάρια ανά άτομο. Δεν υπάρχει ιδανικό ποσό ή ποσοστό, απλά δείχνει πόσο μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για την ιδιωτική πρωτοβουλία ή από την ανάποδη ανάγνωση, πόσο συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στην κρατική βοήθεια και τη βοήθεια της οικογένειας. Ενα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της πληροφορίας ήταν ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης από την οικογένεια, σε σχέση με άλλα κράτη π.χ.22% εν συγκρίσει με το 11% στην Ιταλία και το 10% Αγγλία.

- Advertisement -

Να περάσουμε στο θέμα μας που είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και αναλύσεις. Εσείς, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές των Ταμείων στην Ελλάδα, από εδώ και πέρα

Οι προοπτικές των ΤΕΑ είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι δύσκολο να απαντήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα. Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν 17, από τα οποία τα 4 έγιναν τα τελευταία 2 έτη, ενώ είναι σε διαδικασία αδειοδότησης άλλα 4 για τους πρώτους μήνες του 2019.

Οι κύριοι λόγοι της άνθισης των, είναι κατά τη γνώμη μου δύο:  α. είναι πια δεδομένο ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο κράτος για τη συνταξιοδότησή μας και ψάχνουμε και άλλες λύσεις και β. έχει αρχίζει και ωριμάζει σε πολλά συνδικάτα και φορείς η σκέψη της αυτοδιαχείρισης του ασφαλιστικού, όσο γίνεται. Φυσικά, εξαρτάται από την επόμενη ημέρα, με το πώς θα διαμορφωθούν τα νομικά δεδομένα, για παράδειγμα αναμένουμε εντός του 2019 το νέο νόμο για τα ΤΕΑ, καθώς υπάρχουν πολλές σκέψεις για βελτίωση (π.χ. πολυεργοδοτικά ταμεία, αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό ατόμων για ένα ΤΕΑ κ.α.).

Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον και αντίδραση φορέων, όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, τώρα που ουσιαστικά ελαχιστοποιείται το ποσό που θα πληρώνουν για επικουρική ασφάλιση στο κράτος (και ουσιαστικά εκμηδενίζει και την αντίστοιχη παροχή). Οι γιατροί, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΑ τους, έχουν ήδη δείξει το δρόμο, περιμένουμε και τους υπόλοιπους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό που θα θέλαμε να πείτε: Ποιος είναι ο ρόλος των ελεγκτών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πώς πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ώστε να αποφευχθούν πιθανές επώδυνες καταστάσεις στο μέλλον;

Ο ρόλος των ελεγκτών είναι καθοριστικός. Διαφέρει κάπως στη μορφή του από την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες υπάγονται για όλες τις ανάγκες τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, τα ΤΕΑ έχουν τριπλή εποπτεία: Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, έχουμε καλωσορίσει με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το 2015, στους επόπτες των ΤΕΑ, για τις επενδύσεις. Είμαστε υπέρ της εποπτείας, με κάθε τρόπο, μόνο έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη και πραγματικά η εποπτεία των ΤΕΑ, εκτός από αποτελεσματική, βοηθάει τον κλάδο με τις πράξεις της.

Εδώ και καιρό επιχειρούνται κάποιες αλλαγές από την EIOPA, τι θα έχουμε να δούμε;

Είναι αλήθεια, ότι κάθε νέα απαίτηση, πάντα δημιουργεί κόστος και δυσκολίες στην αρχή, αλλά θεωρώ ότι είναι η σωστή κατεύθυνση. Το 2019, θα υπάρξει ακόμα περισσότερη βελτίωση, με την υποχρέωση απευθείας αναφοράς πολλών παραμέτρων, στην κεντρική εποπτεία – EIOPA, μέσω ενός συστήματος αναφοράς (XBRL). Συνεχώς ο κλάδος παγκοσμίως, μαθαίνει από τα λάθη του και προσπαθεί για το καλύτερο, παίρνοντας μαθήματα όχι μόνο από τα Επαγγελματικά Ταμεία, αλλά και γενικά από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (π.χ. κρίση τραπεζών – πιστωτικός κίνδυνος 2007-2009.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Ακόμη μια αποδοτική χρονιά με ισχυρή κεφαλαιακή θέση

Η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου Swiss Re παραμένει ισχυρή με δείκτη Group SST στο 257% από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ως αποτέλεσμα αυτής της θέσης

Δημοσίευση της 5ης Έκθεσης της ΕΙΟΡΑ σχετικά με τα διοικητικά πρόστιμα

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η EIOPA δημοσίευσε την 5η κατά σειρά ετήσια έκθεση σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις

Απόσυρση Κατευθυντήριων Αρχών που αφορούν σε θέματα εφαρμογής του Κανονισμού DORA

Αποσύρονται δύο παλαιότερες κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Δημόσια και Ιδιωτική παρουσία στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Η EIOPA και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτείνουν την συνολική σε επίπεδο ΕΕ αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Η σημερινή ενημέρωση από την Insurance Europe για τα RIS

Τρεις προτάσεις υποβάλλει σήμερα Insurance Europe για τις επενδύσεις λιανικής (RIS)

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφάλιση Εκδηλώσεων από την Karavias Underwriting Agency

Η Karavias Underwriting Agency, συνεχίζοντας τη στήριξη της προς τον Πολιτισμό και τις Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες, παρουσιάζει το νέο καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εκδηλώσεων».

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

Διπλή Διάκριση για την Carglass Ελλάδος στα Belron Exceptional People Awards 2024

Δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Carglass®Ελλάδοςστον παγκόσμιο διαγωνισμό Belron® Exceptional People Awards 2024

EIAΣ: Το νέο πρόγραμμα προσφέρει υψηλή τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό της ασφαλιστικής αγοράς

Πολυθεματικό και λίαν ενδιαφέρον είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Απριλίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών

Η Allianz επεκτείνει τη συνεργασία της με το Παγκόσμιο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Κίνημα έως το 2032

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί: Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024