Εξελίξεις: Κλειδώνει αποκλειστική συμφωνία για τα ΤΕΑ

της Ελενας Ερμείδου

Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα με τις συντάξεις. Σειρά διαπραγματεύσεων για το, αν θα μειωθούν ή αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τις παροχές που έχει εξαγγείλει, μαζικές προσφυγές για αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων. Η τάση αυτή δεν ανατρέπεται εύκολα, ενώ το φάντασμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού πλανάται και πάλι.

Με τους όρους αυτούς την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο Wyndham Grand Hotel κλειδώνει η αποκλειστική συμφωνία Prudential B. Marchios & Partners με την Swiss Re που έχει να κάνει με τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Η Swiss Re θα παρέχει υπηρεσίες προαιρετικών αντασφαλίσεων στην Prudential B. Marchios & Partners.

Τα Επαγγελματικά Ταμεία, σύμφωνα με την Prudential λειτουργούν ως πυλώνες σταθερότητας, προσφέροντας δυνατότητες  αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης κατά την συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους και σε εργοδότες  τόσο για τους ασφαλισμένους. Η εφαρμογή του 2ου Πυλώνα στο σύστημα έχει την δυνατότητα σε βάθος χρόνου να μειώσει  το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού, χρηματοδοτεί το σύστημα, περιορίζει το πρόβλημα του δημογραφικού.

Μέγα ζητούμενο για όλους τους φορείς παραμένει η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των.

Η υπάρχουσα κινητικότητα μαζί με το ενδιαφέρον του πρωτοπόρου Swiss Re δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση της δυναμικής τους στο μέλλον. Και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν που δεν υπήρχε η ανάγκη της αποταμίευσης και που τα ποσοστά αναπλήρωσης ήταν πολύ υψηλά, οι ασφαλισμένοι σήμερα ψάχνουν να βρουν τρόπους καλύψουν τα κενά που προέκυψαν μετά τις περικοπές των συντάξεων. Τα κενά της αναπλήρωσης ακόμα και να επιστραφούν αναδρομικά κάποια ποσά επικουρικές συντάξεις, δεν πρόκειται να καλυφθούν με την μονομερή λειτουργία του πρώτου πυλώνα ασφάλισης.

Αντίθετα η από κοινού λειτουργία του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, όταν ωριμάσει μπορούν  να καλύψουν ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με μελέτες αναλογιστών μέχρι και 65%.

Πολυεργοδοτικά Ταμεία

Μεταξύ των θεμάτων, ωστόσο που χρήζουν βελτιώσεων είναι η μορφή των Ταμείων. Μία μορφή που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων είναι τα πολύεργοδοτικά Ταμεία και αυτό γιατί έχουν μεγάλες δυνατότητες να πετύχουν οικονομίες κλίμακας. Προς όφελος όλων θα λειτουργήσει και μία σταθμισμένη, αυστηρή εποπτεία.  Επίσης, ρόλο στην βελτίωση του θεσμού παίζει και είσοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην εκδήλωση της Prudential, προπομπό για τον σωστή λειτουργία των Ταμείων και το άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο και άλλων αντασφαλιστικών στην Ελλάδα που θα δουλέψουν πάνω στο θέμα αυτό, χαιρετισμό, μεταξύ άλλων θα απευθύνουν  ο κος Αναστάσιος Πετρόπουλος Υφ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Πρέσβης της Ελβετίας Olaf Kjelsen.

Για την ίδρυση και την οργάνωση των ΤΕΑ, τις προοπτικές εξέλιξεις θα μιλήσει ο κος Κωνσταντίνος Νικολάου Γενικός Διευθυντής της Prudential B. Marchios & Partners. Τα στελέχη της Swiss Re που θα έρθουν στην Ελλα΄δα θα μιλήσουν για την δημογραφική κρίση και τον συσχετισμό της με το συνταξιοδοτικό σύστημα, τον θεσμό των ΤΕΑ στην Ευρώπη, την αντασφάλιση παροχών κ.α. ενώ προς τον τέλος της ημερίδα θα ακολουθήσει διαδικασία ερωτήσεων – απαντήσεων.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*