Τρόπος μετάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση… Η ειδικός μάς εξηγεί ένα θέμα που έχει αρχίσει να απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς ήδη μετράμε θανάτους στη χώρα μας από το εν λόγω βακτήριο και τις λοιμώξεις που προκαλεί.
Από την Άννα Παρδάλη
Παιδίατρο, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες και κυρίως προκαλεί φαρυγγοαμυγδαλίτιδες και λοιμώξεις του δέρματος, με γνωστότερη την οστρακιά. Έχει όμως και πολλά άλλα «πρόσωπα», καθώς μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση ωτίτιδας, για επιλόχειο πυρετό, μαστίτιδα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία (κυρίως στα νεογνά) και άλλες λοιμώξεις του δέρματος.
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Σε άτομα που δεν παίρνουν θεραπεία, η μολυσματικότητα υπάρχει, αλλά μειώνεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.
Στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο παρατηρείται στις ηλικίες 3-10 ετών. Αντίθετα, φαίνεται ότι «δεν αγαπάει» τα βρέφη κάτω των 2 ετών, τα οποία προσβάλλονται σπάνια. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% ο στρεπτόκοκκος είναι το υπεύθυνο αίτιο.
Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες. Χαρακτηριστικά σημάδια της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός, το κοιλιακό άλγος, ο εμετός, η δυσκολία στην κατάποση, ο πονόλαιμος και η κεφαλαλγία. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, «η περιοχή του φάρυγγα είναι έντονα εξέρυθρη και πολλές φορές παρατηρούνται μικρές, στικτές, αιμορραγικές κηλίδες στην υπερώα. Οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες, διογκωμένες και συχνά καλύπτονται από λευκό επίχρισμα».
Στο ερώτημα πώς συνδέεται ο στρεπτόκοκκος με την οστρακιά η απάντηση είναι η εξής…
“Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ“