back to top
10.4 C
Athens
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σωτήρης Μπερσίμης: Πώς τα Big Data φέρνουν ανάπτυξη και κερδοφορία στις ασφαλιστικές εταιρείες

Μια πιο αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον της ασφάλισης και το πώς αντιλαμβάνονται οι νεότερες γενιές τον κρίσιμο ρόλο της μεταφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ, αναπληρωτής καθηγητής, κ. Σωτήριος Μπερσίμης.

Στη συνέντευξή του στο iw, ο κ. Μπερσίμης περιγράφει τα αμοιβαία οφέλη που δημιουργούνται με την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας ΕΑΕΕ-ΠΑΠΕΙ, αναλύοντας τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που παρέχει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

- Advertisement -

Παράλληλα, θέτει επί τάπητος τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα Big Data με αφορμή τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στο σύνολο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, η ανάλυση των μεγάλων δεδομένων και η αξιοποίησή τους αποτελούν το εφαλτήριο για υψηλότερους κύκλους εργασιών, με νέα εξειδικευμένα προϊόντα και καλύτερους ελέγχους σε επίπεδο αποζημιώσεων, προστατεύοντας από φαινόμενα ασφαλιστικής απάτης και σπατάλης.

- Advertisement -

Στον Βάιο Κρόκο

iw? Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΕΕ, αναλύστε μας, αν θέλετε, τους βασικούς άξονες. Ποια αμοιβαία οφέλη θα προκύψουν;

απ. Η διασύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία αποτελεί βασική παράμετρο σχεδιασμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διότι αφενός μεν το πρόγραμμα σπουδών εναρμονίζεται σε σημαντικό βαθμό με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αφετέρου δε προάγει τη γνώση και την καινοτομία στο πεδίο των εφαρμογών. Με τη συγκεκριμένη διάδραση η παρεχόμενη από το πανεπιστήμιο γνώση φιλτράρεται σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας και καλείται να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στη σύναψη ενός πενταετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν είναι σημαντικά για όλους. Πρωτίστως, οι φοιτητές μας θα διευρύνουν τις γνώσεις τους αλλά και την εμπειρία τους μέσω της συμμετοχής στη διενέργεια στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε μελέτες και έρευνες, καθώς και της πρακτικής τους άσκησης σε ένα εργασιακό περιβάλλον αιχμής.

Από την άλλη, οι εταιρείες θα μπορέσουν να έχουν απευθείας πρόσβαση στην τεχνογνωσία του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης σε εξειδικευμένα ασφαλιστικά θέματα, ιδιαίτερα αυτά που διασυνδέουν την ασφάλιση με την αξιοποίηση των δεδομένων, να επιμορφώσουν τα στελέχη τους και τελικά να ανανεώσουν την εταιρική τους κουλτούρα μέσα από τη διάδραση με τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετικά δυναμικό μέρος της κοινωνίας μας αναφορικά με την ανάπτυξη.

iw? Πείτε μας δυο λόγια για τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

απ. Έχουμε τη χαρά να υπηρετούμε μια επιστήμη που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που, μέσα από μια δυναμική διαδικασία αναπροσαρμογής, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος, δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερες επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους μας.

Το Τμήμα στο προπτυχιακό επίπεδο έχει δύο γνωστικούς πυλώνες, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Αμφότερες εξασφαλίζουν την απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση και δίνουν τα εφόδια στους φοιτητές μας ώστε να επιτύχουν στην αγορά εργασίας.

Ο κύκλος σπουδών ενισχύεται επιστημονικά με την παρακολούθηση και ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος, τα οποία αντιστοιχούν στις δύο κατευθύνσεις σπουδών. Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει αντικείμενο την «Εφαρμοσμένη Στατιστική» και το δεύτερο την «Αναλογιστική Επιστήμη και Διαχείριση Κινδύνων». Τα δύο αυτά μεταπτυχιακά προγράμματα εμπλουτίζουν και εξειδικεύουν τις γνώσεις των αποφοίτων μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα μας δίνει τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο την ευκαιρία εργασιακής απασχόλησης μέσω της πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών σε επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Μετέπειτα, για όσους πραγματικά θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και αποβλέπουν στην πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας υψηλής ποιότητας, υπάρχει και το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών που τροφοδοτεί την κοινωνία με πολύτιμη και καινοτόμο γνώση.

Αυτή είναι η χαρτογράφηση του Τμήματος από πλευράς προγράμματος σπουδών, η οποία το έχει καταστήσει ένα από τα πιο ελκυστικά από την πλευρά της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, τώρα, αναφορικά με τους στόχους του Τμήματος, την πεμπτουσία της προσπάθειάς μας αποτελεί η διαρκής και ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, που οδηγεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του Τμήματός μας και των φοιτητών μας. Όσο η ποιότητά μας βελτιώνεται επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του επιπέδου του παραγόμενου ερευνητικού μας έργου και συντελείται η ταχύτερη αποδοχή των πτυχιούχων μας στην αγορά εργασίας.

Στο ταξίδι της συνεχούς βελτίωσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διασύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, η συνεργασία του με ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και διεθνώς. Ήδη κατέχουμε διακριτή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και οι πτυχιούχοι μας είναι ευπρόσδεκτοι στα σημαντικότερα εξ αυτών.

Ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης, Αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ

iw? Πώς κινήθηκαν τα προγράμματα σπουδών εν μέσω πανδημίας και ποιος είναι ο ρόλος των σύγχρονων τεχνολογιών;

απ. Είναι γεγονός ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος το διανύουμε μέσα στη δίνη της πανδημίας. Βιώνουμε, λοιπόν, μια πραγματικότητα περιοριστική και με αρκετά εμπόδια, που προκύπτουν από την αναγκαιότητα εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Φοιτητές και προσωπικό όμως έχουν δείξει πραγματικά αυξημένο αίσθημα ευθύνης και συνεργασίας, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα ολοκληρώσουμε και αυτή τη χρονιά με επιτυχία.

Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι, με την εμπειρία που διαθέτουμε, την τεχνολογική επάρκεια και πάνω από όλα την αποφασιστικότητά μας, έχουμε διαμορφώσει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που βοηθά τους φοιτητές μας να αναπτύξουν τις γνώσεις και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Άλλωστε η εμπειρία από την εκπαιδευτική διαδικασία υπό το βάρος των πιεστικών υγειονομικών συνθηκών έδειξε ότι η σύγχρονη τεχνολογία και η ορθολογική της χρήση μπορεί να αναπληρώσει σε μεγάλο βαθμό και με ασφάλεια τη διά ζώσης εκπαίδευση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μπορεί να την αντικαταστήσει επαρκώς.

iw? Τι δραστικές αλλαγές φέρνουν τα Big Data και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ασφαλιστική Επιστήμη (π.χ. στον αναλογισμό και στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης);

απ. Τα Big Data και τα προερχόμενα από αυτά insights έχουν αλλάξει ραγδαία όχι μόνο την επιστημονική προσέγγιση της ασφαλιστικής επιστήμης ως προς το αντικείμενο, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης κοινωνίας στο σύνολό της. Οι αλλαγές θα είναι ολοένα και σημαντικότερες όσο τα διαθέσιμα μεγάλα δεδομένα (Big Data) γίνονται «μεγαλύτερα».

Η ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των μεγάλων δεδομένων και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης αυτής επιφέρει και θα επιφέρει ακόμη περισσότερο θεμελιώδεις αλλαγές στο οικοσύστημα της ασφάλισης. Ειδικοί επιστήμονες με ισχυρό γνωστικό υπόβαθρο στην Αναλυτική των Δεδομένων και στη Μηχανική Μάθηση, οι οποίες βασίζονται στην επιστήμη της Στατιστικής, μπορούν να αναλύσουν τα μεγάλα δεδομένα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το τι αναζητούν και θέλουν οι καταναλωτές των ασφαλιστικών προϊόντων, πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος προσέγγισης αυτών και πολλά άλλα στοιχεία σχετικά με την καταναλωτική τους και όχι μόνο συμπεριφορά.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν και πρέπει να είναι σημαντικοί χρήστες των μεγάλων δεδομένων, αφού η ανάλυση αυτών προάγει με μαθηματική ακρίβεια την ανάπτυξη και κερδοφορία τους. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν σημαντικό παραγωγό μεγάλων δεδομένων, κάτι που μπορεί να προαχθεί μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών τους. Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η εξαγωγή δεδομένων από τους τόνους χαρτιού που διαθέτουν σήμερα στις αποθήκες τους από την παρελθοντική τους λειτουργία.

Η προαγωγή της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων επιτυγχάνεται τόσο με την αύξηση του κύκλου εργασιών όσο και με τη μείωση των αποζημιώσεων μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

Από τη μια, δηλαδή, η ανάλυση των μεγάλων δεδομένων και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης αυτής συντελεί στην αύξηση του κύκλου εργασιών, μέσω της δημιουργίας εξατομικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων, της ακριβέστερης μέτρησης του ασφαλιστικού κινδύνου καθώς και της δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων, από την άλλη συντελεί στον βέλτιστο έλεγχο των αποζημιώσεων, κύρια μέσω του καθορισμού ενός πλέγματος προστασίας από την ασφαλιστική απάτη και σπατάλη.

Όλα αυτά έχουν ήδη αντίκτυπο και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο στο μεγάλο πλήθος των εκφάνσεων της διάδρασης μεταξύ ασφαλιστικής εταιρείας και δυνητικού πελάτη. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη για τους ασφαλισμένους και την κοινωνία συνυπολογίζοντας, βέβαια, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών. Τα επόμενα χρόνια, οι αλλαγές θα είναι θεμελιακές, με κύριο στοιχείο την επαρκή πρόβλεψη και εκτίμηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το ασφαλιστικό προϊόν. Σε εμάς απομένει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές και να τις καταστήσουμε εφαλτήριο μόνο θετικών εξελίξεων.

iw? Γνωρίζουμε για τη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα, τι γίνεται όμως με την απήχηση της Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στους νέους; Πώς θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις νεότερες γενιές;

απ. Η ασφαλιστική συνείδηση ποικίλλει από χώρα σε χώρα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφορετική κουλτούρα των λαών, το θεσμικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση ασφαλιστικής συνείδησης είναι η ελκυστικότητα των προγραμμάτων ασφάλισης και η επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα ασφαλιστικής κουλτούρας. Σε όλα αυτά χρειάζεται να ανατρέξουμε για να εξηγήσουμε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο υπασφαλισμένες χώρες της Ευρώπης, υστερώντας σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου ασφάλισης.

Ως πανεπιστημιακός, ερχόμενος σε διάδραση καθημερινά με το πιο δυναμικό μέρος της κοινωνίας μας, τους νέους, θα ήθελα να σας μεταφέρω μια περισσότερο αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον. Οι νέοι μας έχουν την ορθολογικότητα και κατανοούν ότι μέσα στο επισφαλές κοινωνικοοικονομικό μας περιβάλλον τα οφέλη της ασφάλισης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ότι ως πράξη διαχείρισης μελλοντικών κινδύνων η ασφάλιση αποτελεί πραγματικά επένδυση ζωής. Το έλλειμμα της ασφαλιστικής συνείδησης αμβλύνεται όσο η ενημέρωση και η τεχνοκρατική σκέψη αναπτύσσονται. Στο Τμήμα μας, σε κάθε δράση εξωστρέφειας που αναπτύσσουμε, εργαζόμαστε προς αυτόν τον σκοπό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνεργασία με το ασφαλιστικό γραφείο ΠΑΡΟΝ, και την υποστήριξη των Διαγνωστικών Κέντρων Health Spot by HHG, διοργάνωσε ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

Επιστημονική Συνεργασία ΕΙΑΣ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Επιστημονική Συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών με το Εργαστήριο Στρατηγικής Ηγεσίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Η αναγόρευση του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Mε μία ομιλία που διανθίστηκε περισσότερο από το συναίσθημα της πορείας ζωής και της βράβευσης ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ απάντησε στην τιμή της αναγόρευσης Επίτιμου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Αναγορεύεται σε επίτιμος διδάκτορας στο ΠΑ.ΠΕΙ ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

H αναγόρευση θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητή Μιχαήλ Ε. Σφακιανάκη σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι νέα από το μέτωπο των φοροαπαλλαγών ;

Τι μαθαίνουμε για τις ανανεώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας ατόμων ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Να γίνει το Κράτος διαιτητής και να καθιερωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Η κίνηση της ΕΚΠΟΙΖΩ να ανεβάσει τους τόνους στις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας ήρθε να χαλάσει επικοινωνιακά την καλύτερη στιγμή της ασφαλιστικής αγοράς

Ακίνητα αξίας 70 δις. ευρώ που ανήκουν στους servicers είναι ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Την ανάγκη ασφάλισης των ακινήτων αξίας 70 δις. ευρώ που κατέχουν οι servicers  προτάσσουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σε συνομιλίες με το IW.

Το μήνυμα της Δήμητρας-Ιωάννας Λύχρου για τη χρονιά που φεύγει

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Η αναμονή του νέου έτους μας βρίσκει στο επίκεντρο, με έναν νέο νόμο που φέρνει την

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1 θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2024 για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων.

Τρεις ασφαλιστικές εταιρίες στους «TRUE LEADERS»

Η ICAP CRIF, για 14η χρονιά, βράβευσε σε μια λαμπερή βραδιά, τις 100 Εταιρείες και τους 12 Ομίλους που ξεχώρισαν ως Τrue Leaders το 2023

Carglass® “Repair for Nature” – Gold βραβείο στα Mobility Awards

Η Carglass®, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων οχημάτων, καθώς και την παραμετροποίηση συστημάτων ADAS

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενέκρινε τις κάμερες στους δρόμους

Την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από την Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορία

Groupama: 4.000 πολίτες παρακολούθησαν το δωρεάν online σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που διοργάνωσε η Groupama Ασφαλιστική, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024