Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε εκταμιευτεί μόνο το 30% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, ο κλάδος θεωρεί απαραίτητο να εκταμιευτούν άμεσα τα προβλεπόμενα κονδύλια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η διαβεβαίωση του Υπουργείου, παρά το δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλει το Μνημόνιο ΙΙΙ, για καταπολέμηση της έλλειψης ρευστότητας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η υποχρηματοδότηση έφερε το ΕΣΥ στα πρόθυρα επιχειρησιακής κατάρρευσης με ολέθριες συνέπειες για τη Δημόσια περίθαλψη».
Σε ότι αφορά τη μείωση των δαπανών για τα υλικά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) επισημαίνει πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη σωστή παρακολούθηση και έλεγχο των αναλώσεων, παρά από την περαιτέρω μείωση των τιμών των υλικών. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη αναλυτικών και ποιοτικών προδιαγραφών για την αποφυγή της σπατάλης, που συνεπάγεται η αστοχία των υλικών που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο αγοράς το κόστος.
«Η λύση για την επίτευξη της επιδιωκόμενης ποιότητας προμηθειών είναι η προκήρυξη Δημόσιων Διαγωνισμών με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα, από οικονομικής άποψης προσφορά και όχι μονοδιάστατα της τιμής. Σημαντικός παράγων για την επιτυχία είναι να συγκρίνονται όμοια προϊόντα και υπηρεσίες και να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους και της τιμής διάθεσης, όπως π.χ. η απαίτηση παροχής εξοπλισμού, υποστήριξης, αλλά και των χρηματοδοτικών δαπανών που βαρύνουν την Ελλάδα» αναφέρει σχετικά.
Σε συνάρτηση προς τα προαναφερόμενα, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης, δηλώνει: «Στο πρόσωπο της πλειοψηφίας των προμηθευτών το Υπουργείο θα βρει τον καλύτερο σύμμαχο στη δημιουργία του απόρθητου από την διαπλοκή κάστρου του ΕΣΥ. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι τα τυχόν παρουσιαζόμενα κρούσματα διαφθοράς θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την συνδρομή της δικαιοσύνης, προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν θα μένουν ατιμώρητα, δίνοντας την δυνατότητα να μένουν σκιές και να διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος που επί σειρά ετών στηρίζει με τεχνολογία και καινοτομία, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες το Εθνικό Σύστημα Περίθαλψης».
«Πέρα από το τεράστιο όφελος που τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα προσφέρουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δαπάνες για αυτά τα προϊόντα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την Εθνική Οικονομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και προσφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr