back to top
20.8 C
Athens
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

«Μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι» στο μικρό ασφαλιστικό μας χωριό

του Νίκου Σακελλαρίου

Η έναρξη του φθινοπώρου 2016 έφερε πολλαπλές ανησυχίες για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα στην ασφαλιστική αγορά.  Ο ανταγωνισμός στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου θα συνεχιστεί με τον τιμολογιακό πόλεμο να κορυφώνεται.  Πλέον στην εξίσωση των τιμολογίων προστίθεται μία νέα μεταβλητή. Πρόκειται για την  γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

- Advertisement -

Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, οι ξένες πολυεθνικές και οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες παλεύουν στην ίδια αρένα αλλά με διαφορετικά βάρη στην πλάτη τους.  Οι ξένες πολυεθνικές στην Ελλάδα θέλουν να παραμείνουν στη χώρα κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους μέσα  σε έντονο ανταγωνισμό. Οι ελληνικές εταιρείες θέλουν να επιβιώσουν από τον τιμολογιακό ανταγωνισμό , να ενσωματώσουν πλήρως τα Solvency II και ει δυνατόν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Ο αγώνας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολος για εταιρείες που κινούνται χωρίς στόχο. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει χώρους μόνο για εταιρείες που έχουν εξειδίκευση και συγκεκριμένους στόχους.  Το «όλα σε όλους» έχει τελειώσει με ότι συνεπάγεται αυτό.   Πλέον οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν σε συγκεκριμένα target groups πελατών προσφέροντας εξειδικευμένα προιόντα  για ειδικές ανάγκες.

- Advertisement -

Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, τα μακροοικονομικά θέματα και η δεύτερη αξιολόγηση αποτελούν  τα  εμπόδια πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση.  Δύο παράμετροι οι οποίοι θα πρέπει να σταθμιστούν τόσο από τις εταιρείες Ζωής όσο και από τις εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων.  Όσο για τους διαμεσολαβούντες , εάν συνεχιστούν οι ίδιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και δεν υπάρξουν και γραφειοκρατικές διευκολύνσεις από την εποπτεία τότε θα πρέπει οι ίδιοι να προσαρμοστούν στις συνθήκες με ότι σημαίνει αυτό.  Μεγαλύτερες συνεργασίες , μικρότερα λειτουργικά κόστη.

Στο μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ φοβόνταν μήπως τους «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι».  Στην μικρή ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας,  οι κίνδυνοι και η αστάθεια είναι πολύ περισσότερες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Νέο Solvency II Newsletter από την ΕΑΕΕ

Η παρούσα έκδοση επικεντρώνεται στις μεταβολές που εισήγαγε η Οδηγία (ΕΕ) 2025/2 για τις υποχρεώσεις εποπτικών αναφορών και δημοσιεύσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – REINSURANCE: Η «ασφάλιση» της ασφαλιστικής

Ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλισμένο

Λεξικό Ασφαλιστικής Αγοράς: Το Insurance World εξηγεί την ασφαλιστική αγορά, λέξη προς λέξη!

Το Insurance World παρουσιάζει μια νέα σειρά 10 διαδοχικών άρθρων που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα της ασφαλιστικής αγοράς και εξηγεί

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το 8ο CSR School επιστρέφει ανανεωμένο με επίκεντρο τη Βιωσιμότητα, το ESG και την Εταιρική Υπευθυνότητα

Το CSR HELLAS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνει το 8ο CSR School 2026

Carglass® | Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

Η Carglass® συμμετέχει και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών

Τέμπη: Τι κατέγραψε η διερευνητική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αξιολόγησης η ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, η κατάσταση των υποδομών, η εφαρμογή του ETCS

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT, μια πολιτιστική διοργάνωση που φέρνει σε δημιουργικό διάλογο την τέχνη