back to top
15.2 C
Athens
Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Κυριάκος Μερελής: Οι προκλήσεις, οι νέες απαιτήσεις και ο ρόλος της Πολιτείας

Στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και την προώθηση  μέσω ειδικών κινήτρων, μορφών της ιδιωτικής ασφάλισης που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα, εστίασε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής, κατά την τοποθέτηση του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έκανε λόγο για ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξαιτίας «της μη τήρησης του νομοθετικού πλαισίου από τις τράπεζες, από τα διαδικτυακά κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και από τις ασφαλιστικές εταιρίες», με αποτέλεσμα να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης και να εμποδίζεται η καθιέρωση ασφαλιστικής συνείδησης στο καταναλωτικό κοινό.

- Advertisement -

«Η Πολιτεία, η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ και η Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος, θα πρέπει να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο στο ακέραιο, να ελέγχουν και να περιορίζουν την ασυδοσία των τραπεζών και των υπόλοιπων εναλλακτικών δικτύων κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων»,  ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, τόνισε.

Παράλληλα  υπογράμμισε ότι αν και έχουν γίνει αρκετά θεσμικά βήματα για την κατοχύρωση του κλάδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, απαιτούνται  περαιτέρω «βελτιώσεις για να δοθούν λύσεις σε αστοχίες και αδικίες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά».

- Advertisement -

Στη συνέχεια, ο κ. Μερελής, ανέδειξε τις προοπτικές προώθησης νέων, σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων της ιδιωτικής ασφάλισης που λόγω της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών και ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθίστανται πλέον χρήσιμα και αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης για επαγγέλματα που επηρεάζουν άμεσα την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της κοινωνίας, αλλά και τις ζωές των πολιτών π.χ. γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές. Δεν μπορεί η πρόβλεψη αυτή να ξεκινά και να σταματά μόνο στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συστηματικής ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων «ώστε επιτέλους οι αποζημιώσεις να αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία λέγοντας ότι «οφείλει σε όλες αυτές τις αλλαγές να είναι παρούσα και να ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου αυτή είναι αναγκαία, δίνοντας τα απαραίτητα φορολογικά και όχι μόνο κίνητρα στους πολίτες. Επιπλέον, πρέπει να προβαίνει και στους απαραίτητους ελέγχους. Δεν επιτρέπεται το 2021 να κυκλοφορούν ακόμα ανασφάλιστα οχήματα ελλείψει πολιτικής βούλησης».

Σε ό, τι αφορά στην ετοιμότητα του κλάδου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις,  ο κ. Μερελής εξέφρασε την εκτίμηση ότι με μείωση της φορολογίας και τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ, μπορεί να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ηλεκτρονικών υποδομών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και η ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, συνθήκες απαραίτητες για «να μπορούν να επιβιώσουν  στο σύγχρονο ανταγωνιστικό – πολυκαναλικό περιβάλλον της ιδιωτικής ασφάλισης», αλλά και για να μπορούν να εγγυηθούν ότι «θα διασφαλίζεται η προστασία των ασφαλισμένων, θα καλλιεργείται σε υψηλό βαθμό η ασφαλιστική συνείδηση και θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό».

Κλείνοντας σημείωσε τη σημασία της ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικά οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος. «Είναι πιο αναγκαίο από πότε να εξασφαλίσουμε την ενότητα μας, το θεσμικό μας κύρος και να καταστούμε αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας και των υπόλοιπων συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά» είπε ο κ. Μερελής.

* Ο Κυριάκος Μερελής είναι Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ και Οικονομικός Επόπτης International Chamber of Commerce (ICC) HELLAS

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: To Action Plan της Κομισιόν για την αυτοκινητοβιομηχανία

Στις 5 Μαρτίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EE) παρουσίασε το σχέδιο δράσης της (Action Plan ΕΕ) για τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κα Δήμητρα Λύχρου, επισημαίνει ότι στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Ασφαλίζοντας ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής της.

Οι τρεις τομείς που δίνει βάρος η ΕΑΕΕ, τι είπε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου στην 118η ΓΣ

Και τα τρία επίμαχα ζητήματα σύμφωνα με την Ελίνα Παπασπυροπούλου και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου δύνανται να επιλυθούν μόνο με την συνεργασία τους κράτους με τις ασφαλιστικές,

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Η σημερινή ενημέρωση από την Insurance Europe για τα RIS

Τρεις προτάσεις υποβάλλει σήμερα Insurance Europe για τις επενδύσεις λιανικής (RIS)

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφάλιση Εκδηλώσεων από την Karavias Underwriting Agency

Η Karavias Underwriting Agency, συνεχίζοντας τη στήριξη της προς τον Πολιτισμό και τις Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες, παρουσιάζει το νέο καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εκδηλώσεων».

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

Διπλή Διάκριση για την Carglass Ελλάδος στα Belron Exceptional People Awards 2024

Δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Carglass®Ελλάδοςστον παγκόσμιο διαγωνισμό Belron® Exceptional People Awards 2024

EIAΣ: Το νέο πρόγραμμα προσφέρει υψηλή τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό της ασφαλιστικής αγοράς

Πολυθεματικό και λίαν ενδιαφέρον είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Απριλίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών

Η Allianz επεκτείνει τη συνεργασία της με το Παγκόσμιο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Κίνημα έως το 2032

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί: Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024