back to top
40.1 C
Athens
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Κυριάκος Μερελής: Οι προκλήσεις, οι νέες απαιτήσεις και ο ρόλος της Πολιτείας

Στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και την προώθηση  μέσω ειδικών κινήτρων, μορφών της ιδιωτικής ασφάλισης που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα, εστίασε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής, κατά την τοποθέτηση του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έκανε λόγο για ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξαιτίας «της μη τήρησης του νομοθετικού πλαισίου από τις τράπεζες, από τα διαδικτυακά κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και από τις ασφαλιστικές εταιρίες», με αποτέλεσμα να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης και να εμποδίζεται η καθιέρωση ασφαλιστικής συνείδησης στο καταναλωτικό κοινό.

- Advertisement -

«Η Πολιτεία, η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ και η Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος, θα πρέπει να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο στο ακέραιο, να ελέγχουν και να περιορίζουν την ασυδοσία των τραπεζών και των υπόλοιπων εναλλακτικών δικτύων κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων»,  ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, τόνισε.

Παράλληλα  υπογράμμισε ότι αν και έχουν γίνει αρκετά θεσμικά βήματα για την κατοχύρωση του κλάδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, απαιτούνται  περαιτέρω «βελτιώσεις για να δοθούν λύσεις σε αστοχίες και αδικίες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά».

- Advertisement -

Στη συνέχεια, ο κ. Μερελής, ανέδειξε τις προοπτικές προώθησης νέων, σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων της ιδιωτικής ασφάλισης που λόγω της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών και ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθίστανται πλέον χρήσιμα και αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης για επαγγέλματα που επηρεάζουν άμεσα την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της κοινωνίας, αλλά και τις ζωές των πολιτών π.χ. γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές. Δεν μπορεί η πρόβλεψη αυτή να ξεκινά και να σταματά μόνο στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συστηματικής ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων «ώστε επιτέλους οι αποζημιώσεις να αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία λέγοντας ότι «οφείλει σε όλες αυτές τις αλλαγές να είναι παρούσα και να ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου αυτή είναι αναγκαία, δίνοντας τα απαραίτητα φορολογικά και όχι μόνο κίνητρα στους πολίτες. Επιπλέον, πρέπει να προβαίνει και στους απαραίτητους ελέγχους. Δεν επιτρέπεται το 2021 να κυκλοφορούν ακόμα ανασφάλιστα οχήματα ελλείψει πολιτικής βούλησης».

Σε ό, τι αφορά στην ετοιμότητα του κλάδου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις,  ο κ. Μερελής εξέφρασε την εκτίμηση ότι με μείωση της φορολογίας και τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ, μπορεί να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ηλεκτρονικών υποδομών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και η ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, συνθήκες απαραίτητες για «να μπορούν να επιβιώσουν  στο σύγχρονο ανταγωνιστικό – πολυκαναλικό περιβάλλον της ιδιωτικής ασφάλισης», αλλά και για να μπορούν να εγγυηθούν ότι «θα διασφαλίζεται η προστασία των ασφαλισμένων, θα καλλιεργείται σε υψηλό βαθμό η ασφαλιστική συνείδηση και θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό».

Κλείνοντας σημείωσε τη σημασία της ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικά οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος. «Είναι πιο αναγκαίο από πότε να εξασφαλίσουμε την ενότητα μας, το θεσμικό μας κύρος και να καταστούμε αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας και των υπόλοιπων συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά» είπε ο κ. Μερελής.

* Ο Κυριάκος Μερελής είναι Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ και Οικονομικός Επόπτης International Chamber of Commerce (ICC) HELLAS

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ενημέρωση για πρόταση επιβολής νέου εταιρικού φόρου στην ΕΕ

Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή νέου φόρου CORE ενημερώνει τα μέλη της η ΕΑΕΕ

Εγκύκλιος ΕΑΕΕ για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων τιτλοποιήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, επισημαίνει η ΕΑΕΕ, έχει σχεδόν ανύπαρκτες τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία

Δ. Λύχρου στην κάμερα του I.W.: «Περισσότερη συνεργασία χρειάζεται σε διαμεσολάβηση-ΜμΕ, καλύτερη ενημέρωση στο bancassurance»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

ΕΑΕΕ προς Υπουργείο, ΔΕΕΙΑ: Διατήρηση φερεγγυότητας χωρίς τεχνητά εμπόδια στις επενδύσεις

Ενημερωτική εγκύκλιος και επιστολή της ασφαλιστικής ένωσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ' την οδηγία Solvency II

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μικρομεσαίοι αλλά σημαντικοί

Διαχρονικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το Εμπόριο ήταν η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Ρεκόρ καταστροφών, οι πρώτες εκτιμήσεις από την ΑΟΝ και την Gallagher Re

Το παγκόσμιο χάσμα ασφαλιστικής προστασίας εκτιμήθηκε προσωρινά σε μόλις 38%, η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για πρώτο εξάμηνο και ..

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό