back to top
18 C
Athens
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει τα μέλη της ότι στις 30 Μαρτίου 2026 η EIOPA δημοσίευσε την τρίτη έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της IDD, στην οποία αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και τον αντίκτυπο της IDD στους καταναλωτές, τους διανομείς και τις εποπτικές αρχές κατά την περίοδο 2024-2025 (εδώ).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 της IDD, η EIOPA καταρτίζει κάθε δύο χρόνια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της IDD. Η πρώτη έκθεση της EIOPA σχετικά με την εφαρμογή της IDD δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η δεύτερη έκθεση ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2024.

- Advertisement -

Η νεότερη, 3η κατά σειρά, έκθεση βασίζεται σε δύο έρευνες που διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις Εθνικές Εποπτικές Αρχές (NCAs), καθώς και σε σχόλια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης τον Απρίλιο του 2025 από το Insurance and Reinsurance Stakeholder Group (IRSG).

Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Advertisement -

• Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών συνεχίζει να μειώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός των διαμεσολαβητών που διαθέτουν Ευρωπαϊκό Διαβατήριο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, αν και η πραγματική έκταση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων παραμένει αβέβαιη.
• Το AI χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, κυρίως μέσω chatbots και εργαλείων πωλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των κανονιστικών ρυθμίσεων αυτών των αναδυόμενων τεχνολογιών.
• Ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν σημειώσει βελτίωση στις μεθόδους παροχής συμβουλών και πώλησης, άλλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας πώλησης.
• Οι γνωστοποιήσεις αειφορίας και οι αξιολογήσεις προτιμήσεων συχνά δεν γίνονται πλήρως κατανοητές, εφαρμόζονται με ασυνέπεια και επηρεάζονται από κενά στις γνώσεις των διανομέων, καθώς και από την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κανονιστικών πλαισίων.
• Εξακολουθούν να παρατηρούνται προκλήσεις στην εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τις προμήθειες και τις συγκρούσεις συμφερόντων. Η ανεπαρκής διαφάνεια αποτελεί απειλή για την προστασία των καταναλωτών σε ορισμένες αγορές, ιδίως όσον αφορά τις ασφαλίσεις ζωής ή τις ασφαλίσεις που είναι συνδεδεμένες με τραπεζικές πιστώσεις.
• Η EIOPA ενίσχυσε τον έλεγχο των απαιτήσεων που απορρέουν από την υποχρέωση Εποπτείας Προϊόντων και Απαιτήσεων Διακυβέρνησης (POG), δημοσιεύοντας στο πλαίσιο του Value for Money, μεθοδολογία για την εκπόνηση δεικτών αναφοράς (benchmarks) για unit linked και υβριδικά προϊόντα. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι οι κυρώσεις για παραβάσεις των κανόνων POG αυξήθηκαν σημαντικά, από 1 το 2021 σε 47 το 2022 και 58 το 2023.
• Παρά τα βήματα που έχουν κάνει πολλές εθνικές αρμόδιες αρχές (NCAs) για τη βελτίωση της εφαρμογής των κανόνων POG, η ΕΙΟΡΑ διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, κυρίως ως προς τον καθορισμό της σχέσης αξίας-τιμής, τη σαφήνεια των κανονιστικών προσδοκιών και την εναρμόνιση των εποπτικών πρακτικών μεταξύ χωρών. Η Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί στις εν λόγω χώρες.
• Η εποπτική ικανότητα μεταξύ του 2023 και του 2025 ενισχύθηκε σημαντικά. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών, όπως μέσω της θέσπισης του mystery shopping ως εποπτικού εργαλείου. Επίσης, πλέον διατίθενται περισσότεροι πόροι για την επιβολή της νομοθεσίας, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές στις εξουσίες των διάφορων Εθνικών Εποπτικών Αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Νεφέλη Ριζογιάννη, Νομική Σύμβουλο (210 3334113, n.rizogianni@eaee.gr).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναλογιστική λειτουργία: Ο κρίσιμος μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής, σε ένα σεμινάριο

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕΕ), με εισηγητές τη Μαριάννα Ανυφαντή και τον Αναστάσιο Νάκη

Οι νέοι κίνδυνοι αλλάζουν την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς – Η ατζέντα EIOPA-FINMA

Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ελβετικής εποπτικής αρχής σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη

Αντιπυρική περίοδος έως 31 Οκτωβρίου – Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι η κλήση στο 112 μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς σύνδεση στο δίκτυο του παρόχου

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ΑΑΔΕ ανοίγει τον φάκελο – Μαζικές ειδοποιήσεις για παλιές οφειλές  

Συναγερμός για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Allianz Olympic Day 2026: Στις 1 Οκτωβρίου η ετήσια διοργάνωση της Allianz Ελλάδος

Στις 1 Οκτωβρίου 2026, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Allianz Olympic Day 2026, που διοργανώνει η Allianz Ελλάδος.

Στο Ε.Ε.Α. τη Δευτέρα 28/9 ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις των επαγγελματιών

The Fraud Games 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το Ετήσιο Συνέδριο του ACFE Greece που το στηρίζουν 10 θεσμικοί φορείς και κορυφαίες επιχειρήσεις

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το μοναδικό Ολυμπιακό μουσείο της πρωτεύουσας, στο Golden Hall, το Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece) ανοίγει τις πύλες του Ετήσιου Συνεδρίου του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ΑΑΔΕ ανοίγει τον φάκελο – Μαζικές ειδοποιήσεις για παλιές οφειλές  

Συναγερμός για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Allianz Olympic Day 2026: Στις 1 Οκτωβρίου η ετήσια διοργάνωση της Allianz Ελλάδος

Στις 1 Οκτωβρίου 2026, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Allianz Olympic Day 2026, που διοργανώνει η Allianz Ελλάδος.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ο 3ος Αγώνας Δρόμου “E.E.A. ATHENS RUN”

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον Αγώνα Δρόμου “EEA ATHENS RUN“, προσκαλώντας επαγγελματίες – επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου

Στο Ε.Ε.Α. τη Δευτέρα 28/9 ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις των επαγγελματιών

Μέσω IRIS Payments 7 στις 10 άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα το 2025

Περίπου 126,4 εκατ. συναλλαγές, αξίας 10,9 δισ € συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ενδοτραπεζικών (on-us), πραγματοποιήθηκαν μέσω IRIS Payments