Ένας έμπειρος μεσίτης, ο κ. Κωστής Αλφιέρης, αναλαμβάνει τα ηνία του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), οδηγώντας τον σε μια νέα εποχή, στην οποία κυριαρχεί η ψηφιοποίηση του κλάδου, από τη μία, και, από την άλλη, η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για επιμόρφωση, ενημέρωση και ανάδειξη του ρόλου του μεσίτη, σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Ο κ. Αλφιέρης ηγείται της Athens Insurance Brokers, Μεσίτης Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων, που ιδρύθηκε το 2003, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του στην ασφαλιστική αγορά από το 1982. Από εκείνη τη χρονιά έγινε και μέλος του ΣΕΜΑ, τον οποίο έχει υπηρετήσει από τη θέση του Ταμία και του Αντιπροέδρου σε προηγούμενες Διοικήσεις και, από τις αρχές Απριλίου, από τη θέση του νεοεκλεγέντα Προέδρου.
Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Αριστ. Ρόδης συνάντησε τον κ. Κωστή Αλφιέρη στα γραφεία του ΣΕΜΑ, στην Καλλιθέα, και έκανε μαζί του την πρώτη του συνέντευξη στον νέο του ρόλο, ο οποίος έρχεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την προσφορά του στον κλάδο. Παράλληλα, δηλαδή, με την ΕΑΔΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, θεσμικά όργανα στα οποία συμμετέχει ως μέλος του ΔΣ και της Επιτροπής Μεσιτών, αντίστοιχα.
«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», του είπα χαριτολογώντας, καθώς ξεκινήσαμε να ξετυλίγουμε αυτό το μεγάλο κουβάρι της παρουσίας του στο συλλογικό όργανο των μεσιτών ασφαλίσεων.
«Έχω υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Καραβία, παλαιότερα, και τον κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, μέχρι πρόσφατα. Κάθε εποχή είναι διαφορετική και μας απασχολούσαν διαφορετικά θέματα. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, τα θεσμικά ζητήματα ήταν δύσκολα και επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο. Ήταν και διαφορετική η αγορά, με πάνω από 150 ασφαλιστικές εταιρείες, που σταδιακά συρρικνώθηκαν, για να φτάσουμε σήμερα κάτω από 40. Στη διαμεσολάβηση δημιουργούνται νέα σχήματα, προκειμένου οι εταιρείες να είναι πιο εύρωστες και να μπορούν να σταθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι όλο και πιο πολύ ανταγωνιστικό».
«Από τη θέση του προέδρου, πλέον, έχετε ήδη ξεκαθαρίσει ποια θέματα θα ιεραρχήσετε στη θητεία σας;», ρωτήσαμε τον κ. Αλφιέρη.
«Θεωρώ ότι για τον ΣΕΜΑ του μέλλοντος προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τα μέλη μας, να ανοίξουμε το σωματείο μας σε περισσότερους μεσίτες ανά την Ελλάδα. Μετά την αλλαγή του νόμου και τον διαχωρισμό μας σε Μεσίτες, Πράκτορες και Συντονιστές, έχουμε υποστεί μια μεγάλη συρρίκνωση. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να γίνουν Συντονιστές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμή μας. Προσωπικά, θα καταβάλω όλη την προσπάθεια ώστε να έρθουν νέα μέλη», θα απαντήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΕΜΑ.
«Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να τους καλέσουμε να μας γνωρίσουν, να τους επισκεφθούμε, να μάθουν τι κάνουμε, τι δουλειά γίνεται μέσα στον ΣΕΜΑ για τους Μεσίτες, πόσο κοντά είμαστε στα προβλήματά τους και φυσικά να μοιραστούμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο» συμπληρώνει.
«Επίσης, προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας τον συνδετικό ρόλο των Μεσιτών, που γεφυρώνουν την Επιχειρηματικότητα με τον Ασφαλιστικό Κλάδο».
«Δεν σας έβρισκε σύμφωνους αυτός ο διαχωρισμός»;
«Η αλλαγή του νόμου δεν ήταν λανθασμένη. Λανθασμένη ήταν η συνεννόηση που έγινε και οι λάθος χειρισμοί που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε έναν νόμο που δημιούργησε στρεβλώσεις στον κλάδο μας».
«Έχετε στόχο να ανοίξετε ξανά αυτήν τη συζήτηση;», θα συμπληρώσω στο πρώτο ερώτημα.
«Είναι ένα θέμα που δεν έφυγε ποτέ από τις επιδιώξεις της διαμεσολάβησης και υπάρχει συνεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως και είμαι βέβαιος ότι θα ασχοληθούμε πολύ με τα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από το bancassurance, ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν απασχολεί μόνο τον ΣΕΜΑ αλλά και την ΕΑΔΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, και σίγουρα θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών. Ήδη έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ζητάμε έγγραφες καταγγελίες, για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, παρ’ όλο που η αγορά γνωρίζει τι συμβαίνει. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι πλέον πρακτική, και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
«Πώς σκέφτεστε να προσεγγίσετε νέα μέλη; Θα κάνετε δράσεις; Θα επισκεφθείτε την Περιφέρεια»;
«Αρχικά, σκοπεύουμε, με την Επιτροπή Μελών του ΣΕΜΑ, να σχεδιάσουμε το πλάνο με θεματικά αντικείμενα, για να προσεγγίσουμε νέα μέλη, και θα κάνουμε δράσεις και στην Περιφέρεια».
Θα ασχοληθούμε πολύ με τα ζητήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από το bancassurance, ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν απασχολεί μόνο τον ΣΕΜΑ αλλά και την ΕΑΔΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, και σίγουρα θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών
«Ανησυχείτε από την αύξηση της παραγωγής μέσω του bancassurance»;
«Είναι αλήθεια ότι στις τράπεζες υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εργασιών. Μετά την πρόσφατη ευνοϊκή αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, της σχετικής νομοθεσίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών για εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών, μπαίνουν δυναμικά ξανά στον χώρο. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να τηρούνται οι κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και ο πελάτης μιας τράπεζας να είναι ελεύθερος να επιλέγει τον ασφαλιστή του», θα απαντήσει με παρρησία ο κ. Αλφιέρης.
Ωστόσο, επειδή η αγορά έχει περάσει διάφορα στάδια, και ξαναπερνάει, ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ πιστεύει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται…
«Δεν έχουμε φοβίες ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι αθέμιτες πρακτικές θέλουμε να σταματήσουν. Εμείς ξέρουμε ότι είμαστε χρήσιμοι, και το ξέρουν και οι πελάτες μας. Γι’ αυτό και το ποσοστό των ασφαλίστρων που τοποθετείται στην αγορά μέσω των Μεσιτών προοδευτικά αυξάνεται».
«Να έρθουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη», είναι το επόμενο ερώτημά μου, «με στόχο να αγγίξουμε μαζί το τεράστιο αυτό κεφάλαιο, το οποίο, ειδικά για τον ασφαλιστικό κλάδο, είναι σε απόλυτο οργασμό δραστηριότητας». Με την ίδια σταθερή φωνή, με την ίδια ηρεμία στον λόγο του και στη στάση του σώματός του, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΜΑ θα μας πει:
«Σίγουρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί κι από εμάς. Και αξιοποιείται ήδη, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά θα τονίσω, με την ευκαιρία, ότι έχει γίνει, και γίνεται, πολύ μεγάλη συζήτηση στην αγορά μας. Κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκρύψει ότι η τεχνολογία έχει θετικό αντίκτυπο στη δουλειά μας, και όλοι ζούμε και προσαρμοζόμαστε στην ψηφιακή μετάβαση του κλάδου μας. Η τεχνολογία είναι στη ζωή μας, εξελίσσεται, έχουμε καινούργια εργαλεία, τα χρησιμοποιούμε».
«Τέλος, να ρωτήσω για το δικό μας μέσο επικοινωνίας και εξωστρέφειας, το Broker’s Time: Έχετε σκοπό να το συνεχίσετε»;
«Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ανανεώνουμε το Broker’s Time, είναι το δικό μας στρατηγικό εργαλείο επικοινωνίας. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για τα μέλη μας, τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και για την ασφαλιστική αγορά. Έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα και πιστεύω ότι βοηθάει πάρα πολύ στο να μεταφερθούν οι απόψεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε όλη την αγορά. Άρα θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση και ενδιαφέρον, γιατί βλέπουμε ότι παράγει έργο. Παράλληλα, βλέπουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αρθρογράφους, που ανταποκρίνονται κάθε φορά στο κάλεσμά μας».
Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, ζητώ από τον κ. Αλφιέρη να σχολιάσουμε την παραγωγική συζήτηση των θεσμικών φορέων με την Πολιτεία, που συνεχίζεται, για τα θέματα υποχρεωτικότητας, περισσότερο μάλλον για τα κίνητρα που θα πρέπει, και εκ των νόμων, να υπάρχουν, αλλά και εκ των αναγκών, πλέον, στην κοινωνία μας (σ.σ. μεγάλες φυσικές καταστροφές, απρόβλεπτα γεγονότα, επαγγελματικοί κίνδυνοι κ.ά.).
«Ο ΣΕΜΑ, από την πρώτη στιγμή, ήταν της άποψης ότι τους ιδιώτες καταναλωτές μπορεί να βοηθήσουν μόνο τα κίνητρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ασφαλισμένους στις κατοικίες, που ήταν μια πρόταση που έγινε αρχικά από εμάς και, τελικά, όλοι μαζί καταφέραμε, κάποια στιγμή, να πείσουμε την κυβέρνηση να το εφαρμόσει, αρχικά σε μικρότερο ποσοστό και σιγά σιγά να αυξάνεται και να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να είναι πλέον ένα κίνητρο για κάθε καταναλωτή.
Για τους επαγγελματίες η υποχρεωτικότητα την οποία προτείναμε μέσω του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης που συμμετέχουμε θεωρούμε ότι είναι η σωστή λύση για τις επιχειρήσεις, καθόσον προστατεύονται εκτός από τις ίδιες και οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει προστασία και της κοινωνίας και της οικονομίας». Σιγά σιγά, έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου είναι εφικτές οι συνέργειες της ασφαλιστικής αγοράς με το κράτος και πιστεύω ότι, στο τέλος, θα είναι επικερδείς και για τους δύο» καταλήγει στην απάντησή του ο νέος πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Κωστής Αλφιέρης.
Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD