Με το κλείσιμο των σχολείων, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν για τα παιδιά μας. Μαζί με τις ανέμελες στιγμές τους, βέβαια, ελλοχεύουν και κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να προσέξουμε.
Από την Άννα Παρδάλη, παιδίατρο, MD, MSc, επιστημονική συνεργάτη της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στις καλοκαιρινές διακοπές, η καθημερινότητα του παιδιού αλλάζει άρδην, καθώς έχει πολύ ελεύθερο χρόνο που πρέπει να αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και τα summer camps αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές, απαιτούν όμως προσοχή, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος μικροτραυματισμών, τσιμπημάτων από έντομα, υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο.
Καλοκαίρι σημαίνει παραλία, ήλιος, θάλασσα! Όση χαρά μπορούν να δώσουν στα παιδιά μας τόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν. Η απότομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία του παιδιού. Λόγος για τον οποίο συνιστάται η σταδιακή έκθεση τις ενδεδειγμένες ώρες (όχι μεταξύ 11.00-16.00), με τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, όπως το αντηλιακό και το καπέλο, τα κατάλληλα μαγιό, άφθονα υγρά και καλή σίτιση.
Το παιδικό δέρμα καίγεται εύκολα, γιατί είναι λεπτότερο και διαθέτει μικρότερο αριθμό μελανοκυττάρων. Προτιμούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, ειδικά στα παιδιά κάτω των δύο ετών, που απαραίτητα δίνουν προστασία και για UVA και UVB ακτινοβολία, με δείκτη τουλάχιστον 25. Τα παιδιά πάντα πρέπει να επιβλέπονται στην κολύμβηση, ακόμη κι αν γνωρίζουν καλό κολύμπι.
Η οικογένεια ταξιδεύει, τι προετοιμασία χρειάζεται
- Ανιχνεύουμε από πριν ιδιαιτερότητες της περιοχής (για το αν υπάρχουν έντομα, βραχώδεις παραλίες).
- Ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων για την κοντινότερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας και τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Είναι προτιμότερο όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά να αποφεύγουμε μακρινούς και μη εύκολα προσβάσιμους προορισμούς.
- Αν ταξιδεύουμε εκτός Ελλάδας, πληροφορούμαστε για το κλίμα της χώρας που θα επισκεφθούμε, τις επιδημιολογικές ανάγκες που απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, όπως εμβόλια. Στις χώρες της ΕΕ, ισχύει η εθνική ασφαλιστική μας κάλυψη, αλλά χρειάζεται να έχουμε τη σχετική διεθνή κάρτα υγείας, που προμηθευόμαστε από την αντίστοιχη υπηρεσία του ασφαλιστικού μας φορέα στην Ελλάδα. Για την περίπτωση που ταξιδεύουμε εκτός Ελλάδας αεροπορικώς, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας και μια ιατρική συνταγή, ώστε να συνοδεύει τυχόν φάρμακα.
ΚΙΤ αναγκαίων φαρμάκων για παιδιά
- Αντιπυρετικά και παυσίπονα
- Αμπούλες φυσιολογικού ορού, Betadine, αντισηπτικές γάζες
- Θερμόμετρο
- Αντισταμινικό σιρόπι για αλλεργικές αντιδράσεις
- Τοπική αντιφλεγμονώδη κρέμα ή με συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό
- Οφθαλμικό κολλύριο
- Σκεύασμα με ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές ειδικά στις αλλαγές κλιματικών συνθηκών, με διαφορά θερμοκρασίας, που σχετίζονται και με αεροπορικά ταξίδια)
- Σκεύασμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας
- Σιρόπι για τη ναυτία
- Ελαστικούς επιδέσμους
- Self test για ανίχνευση κορωνοϊού
Συμβουλές σωστής διατροφής…
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ