Από την Παρασκευή Μπούρα, Ψυχολόγο, Ομαδική αναλύτρια
Τα Χριστούγεννα, αλλά και οι υπόλοιπες γιορτές της συγκεκριμένης περιόδου, προκαλούν σε όλους μας συναισθήματα χαράς, ενότητας και θαλπωρής. Τα μέσα ενημέρωσης, οι διαφημίσεις και τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν με μηνύματα ευτυχίας και ιδανικών οικογενειακών στιγμών.
Παρ’ όλα αυτά, για πολλούς από εμάς, αυτή η εποχή συνοδεύεται από το άγχος της «καταναγκαστικής ευτυχίας», το αίσθημα ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, να περνάμε τέλεια, να βρισκόμαστε σε γιορτινό πνεύμα, ακόμη κι αν δεν το νιώθουμε πραγματικά.
Τα Χριστούγεννα έχουν γίνει, για πολλούς από εμάς, μια εποχή υπερβολικών προσδοκιών. Υπάρχει η πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να έχουμε περάσει την ιδανική χρονιά, να βρισκόμαστε συνεχώς με την οικογένειά μας, να ανταλλάσσουμε δώρα και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή.
Οι οικογενειακές συναντήσεις, τα ακριβά δώρα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να μας φέρνουν χαρά, αλλά ίσως και να αποτελούν πηγή άγχους και οικονομικής πίεσης. Η «υποχρέωση» να είμαστε χαρούμενοι αυτήν την εποχή μπορεί να μας προκαλέσει απογοήτευση, ειδικά αν δεν αισθανόμαστε αληθινά ευτυχείς. Αυτή η πίεση να φαινόμαστε χαρούμενοι επηρεάζει και τις σχέσεις μας, καθιστώντας δύσκολη την αυθεντική έκφραση των συναισθημάτων μας.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα Χριστούγεννα και οι γιορτές μπορεί να μας θυμίζουν κάποια απώλεια ή τα οικονομικά μας προβλήματα. Αν έχουμε απομακρυνθεί από την οικογένεια ή τους φίλους μας, αν έχουμε χάσει κάποιον αγαπημένο ή βρισκόμαστε σε οικονομική δυσχέρεια, ίσως νιώθουμε απομονωμένοι αυτήν την περίοδο. Επιπλέον, η εικόνα της ευτυχίας που προβάλλεται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας πραγματικότητα, εντείνοντας έτσι τα αισθήματα θλίψης και απομόνωσης.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ