back to top
10.8 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Επίθεση Sounion: Ποια κοινοπραξία καλύπτει το πλοίο και πόσο θα μπορούσε να κοστίσει μια διαρροή;

Η πρόσφατη επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο suezmax “Sounion” από Χούθι ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης θα μπορούσε να έχει πολλαπλό αντίκτυπο (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κ.α). Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Για τον κόσμο της ασφάλισης το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα από το φλεγόμενο πλοίο θα μπορούσε να φέρει το σχήμα που καλύπτει το συγκεκριμένο πλοίο αντιμέτωπο με αξιώσεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απώλεια ποσότητας πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο θα οδηγούσε σε μια από τις χειρότερες διαρροές στον κόσμο.

- Advertisement -

Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 163.759 dwt (κατασκευής 2006) μετέφερε 150.000 τόνους, ή 922.000 βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την Kpler.

Το Sounion έχει συμβόλαιο κάλυψης πολεμικών κινδύνων από την κοινοπραξία Keel της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Επιπλέον έχει συμβόλαιο προστασίας και κάλυψης αποζημίωσης από τη Gard από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων σκαφών της νορβηγικής ασφαλιστικής εταιρείας. Οι περισσότερες καλύψεις κύτους και μηχανημάτων και P&I αποκλείουν απώλειες που προκαλούνται από πόλεμο ή τρομοκρατία. Σε περίπτωση συνολικής απώλειας, η Keel θα αντιμετώπιζε μια πιθανή απαίτηση ύψους 86 εκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτει την ασφαλισμένη αξία του σκάφους. Εκπρόσωπος της Keel αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

- Advertisement -

Οι επόμενες πιθανές αξιώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να βαρύνουν τους αντασφαλιστές του 12μελούς International Group του P&I Clubs. Οποιοδήποτε περαιτέρω κόστος είναι απίθανο να βαρύνει τον πλοιοκτήτη ή τους ασφαλιστές, λόγω των συμφωνιών για περιορισμό ευθύνης που έχουν υπογραφεί από τις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με ειδικούς. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Υεμένη είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση αστικής ευθύνης του 1992 που περιορίζει τις ζημιές οι οποίες προκύπτουν από μια πράξη πολέμου ή εχθροπραξίας. Η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν δεν είναι μεταξύ των υπογραφόντων, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παράκτια κράτη που έχουν εγγραφεί στα Διεθνή Ταμεία Αποζημίωσης Ρύπανσης από Πετρέλαιο —ένας φορέας που χρηματοδοτείται από εισφορές στους παγκόσμιους εισαγωγείς πετρελαίου— μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση για ζημιές από πετρελαϊκή ρύπανση. Ωστόσο, το ταμείο δεν θα πληρώσει μετά από τρομοκρατικές ενέργειες και η εντολή του δεν θα επεκταθεί στην περίπτωση του “Sounion”,ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από το tradewinds

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την αποζημίωση στην πρόληψη: η πιο βαθιά αλλαγή στην ιδιωτική ασφάλιση

Ένα σύστημα που απλώς αποζημιώνει, χωρίς να παρεμβαίνει προληπτικά, γίνεται σταδιακά μη βιώσιμο

Λογιστές, μηχανικοί, γιατροί… δουλεύετε χωρίς δίχτυ ασφαλείας;

Mια αγωγή ή μια απαίτηση αποζημίωσης μπορεί να μετατραπεί σε ασύλληπτο χρηματοοικονομικό, νομικό και ψυχολογικό βάρος για έναν επαγγελματία

Σοβαρές καταγγελίες για μη αποζημίωση διαγνωστικής εξέτασης

Παρότι το κόστος της απαραίτητης εξέτασης καλπροτεκτίνης μετακυλίεται στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ, μακροπρόθεσμα επιβαρύνεται το σύστημα υγείας

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με ασφαλιστές και επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις οικονομικές προοπτικές, τα μεταρρυθμιστικά σχέδια και την επίτευξη στόχων σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος της Κύπρου σε φάση δυναμικού μετασχηματισμού

ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος, επενδύοντας στη διαφάνεια και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αλλαγή επωνυμίας στην GrECo Hellas

Με τις κινήσεις αυτές, η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και κυπριακή αγορά ασφαλιστικής μεσιτείας

Munich Re: Οι φυσικές καταστροφές κρατούν υψηλό το κόστος για τους ασφαλιστές

Μειώθηκαν το 2025 οι απώλειες από φυσικές καταστροφές, αλλά παραμένουν ψηλά οι ασφαλισμένες ζημιές

Coface: Κομβική χρονιά το 2026 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Μέτρια ανάπτυξη και επίμονες χρεοκοπίες

Οι αναλυτές προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων και «καταστροφικής δημιουργίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης