Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Ρωσίας, η ιστορική (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου Lloyd’s είχε προβλέψει ότι η Γαλλία θα σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο. Και αποδείχθηκε σωστή, για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ, μια και είχε «πέσει μέσα» και τέσσερα χρόνια πριν, όταν είχε προβλέψει ότι τα γερμανικά «πάντσερ» θα κατακτούσαν το Κύπελλο στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Τα Lloyd’s βάσισαν την πρόβλεψή τους σε μελέτη που εκπόνησαν σε συνεργασία με το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (Centre for Economic and Business Research-CEBR), το οποίο υπολόγισε την σωρευτική αξία όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων που συμμετείχαν στο φετινό Μουντιάλ στα 13,1 δις. στερλίνες.
Η ομάδα της Γαλλίας είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια σε όρους «ασφαλίσιμης αξίας» (insured value), καθώς αυτή υπολογίστηκε στα 1,4 δις. στερλίνες. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Αγγλία (τέταρτη στα γήπεδα…) με ασφαλίσιμη αξία 1,17 δις. στερλίνες και στην Τρίτη θέση η Βραζιλία (1,1 δις. στερλίνες)
Αντίστοιχη ανάλυση είχαν πραγματοποιήσει τα Lloyd’s και πριν από το Μουντιάλ του 2014, με τη Γερμανία να ανακηρύσσεται πρώτα ομάδα με τη μεγαλύτερη ασφαλίσιμη αξία και στη συνέχεια πρωταθλήτρια κόσμου. Για να υπολογίσει την ασφαλίσιμη αξία, το CEBR χρησιμοποίησε τις αποδοχές των ποδοσφαιριστών και τα έσοδά τους από άλλες πηγές (διαφημιστικές καμπάνιες, κλπ.) καθώς και μια σειρά πρόσθετων δεικτών, για να κατασκευάσει ένα οικονομικό μοντέλο που υπολογίζει τα έσοδα των ποδοσφαιριστών μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.